Donations

μαστε πίσω στο 450 π.Χ. περίπου. Ο Αχασβερός, κοινότερα γνωστός ως Ξέρξης ο Α΄, πραγματοποιεί στα Σούσα ένα πάρτι 187 συναπτών ημερών. Την τελευταία ημέρα του πάρτι διατάζει την γυναίκα του να παρουσιαστεί γυμνή μπροστά στους καλεσμένους του για να την θαυμάσουν. Εκείνη αρνείται, και όπως ήταν αναμενόμενο ο Ξέρξης τη σκοτώνει. Μετά το πέρας της μέθης, όμως, ο αυτοκράτορας κατάλαβε τι έκανε και ύστερα από λίγο διέταξε να εμφανιστούν μπροστά του σαν σε καλλιστεία οι ομορφότερες γυναίκες όλης της επικράτειάς του. Ύστερα από ένα χρόνο, παρουσιάζονται οι γυναίκες στα καλλιστεία και ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Εβραία Εσθήρ, η οποία απλά ντύθηκε με ένα λευκό φόρεμα.

Η λιτότητά της εντυπωσίασε τον Ξέρξη που την παντρεύτηκε και την έκανε βασίλισσα. Όμως ο θείος της, ο Μορδοχάι, την συμβούλευσε να μην αναφέρει ποτέ την καταγωγή της καθώς δεν ήταν και οι πιο αγαπητοί στο βασίλειο. Και έτσι έκανε.

to.evraiko2Ο Μορδοχάι πήγαινε κάθε μέρα στο παλάτι να την επισκεφθεί και μια από αυτές τις ημέρες άκουσε δυο φρουρούς να μιλούν για συνωμοσία κατά του Ξέρξη. Έτσι πήγε και τον ενημέρωσε. Ο Ξέρξης σκότωσε τους συνωμότες αλλά δεν προσέφερε κάποια επιβράβευση στον Μορδοχάι. Εκείνος, δε, συναντώντας στους διαδρόμους του παλατιού τον «πρωθυπουργό» του βασιλείου, τον Αμάν -ίσως τον πιο ισχυρό άνδρα μετά τον Ξέρξη, δεν υποκλινόταν ποτέ. Ο Αμάν εξοργιζόταν από αυτό και τον ρωτούσε γιατί δεν υποκλίνεται. Τότε εκείνος απαντούσε πως «είμαι Εβραίος και δεν το επιτρέπει η θρησκεία μου».

Έτσι ο Αμάν έπεισε τον Ξέρξη να βγάλει διάταγμα ώστε να εξολοθρευθούν οι Εβραίοι του βασιλείου του. Ο κλήρος (το πουρίμ) έπεσε στην 13η μέρα του μήνα Αντάρ. Έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την Εσθήρ και τον Μορδοχάι να εμποδίσουν την απόφαση. Η Εσθήρ πηγαίνει απρόσκλητη μπροστά στον Ξέρξη, που της χάρισε την ζωή και τη ρώτησε ποια είναι η επιθυμία της. Εκείνη του απάντησε ότι θέλει να τον καλέσει σε ένα εορταστικό δείπνο μαζί με τον Αμάν, ενώ ο σκοπός της ήταν να τον πείσει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η σφαγή. Το δείπνο έγινε και ο Αμάν έφυγε πολύ κολακευμένος και χαρούμενος. Βέβαια, στο δρόμο έπεσε πάλι πάνω στον Μορδοχάι που τον αψήφησε για άλλη μια φορά. Εξοργίστηκε τόσο που ζήτησε να στηθεί κρεμάλα στην πλατεία και επέστρεψε τρέχοντας στον Ξέρξη για να πάρει την άδεια να εκτελέσει τον Εβραίο.

to.evraiko3Ο Ξέρξης εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Είχε διατάξει έναν υποτακτικό του να του διαβάσει τα πρακτικά του παλατιού ώστε να βαρεθεί και να τον πάρει ο ύπνος. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο υποτακτικός άνοιξε το βιβλίο στην σελίδα που ο Μορδοχάι ενημερώνει τον βασιλιά για την συνωμοσία εναντίον του. Τότε ο Ξέρξης συνειδητοποιεί ότι πρέπει να τιμήσει αυτόν τον άνθρωπο. Και κάπου εκεί μπαίνει μέσα ο Αμάν έτοιμος να ζητήσει το κεφάλι αυτού του συγκεκριμένου ανθρώπου. Ο Ξέρξης μιλάει πρώτος και ρωτάει τον Αμάν πως θα μπορούσε να τιμήσει έναν εξαίρετο άνθρωπο. Εκείνος θεωρώντας ότι πρόκειται για τον εαυτό του, προτείνει ο άνθρωπος αυτός να ανέβει πάνω στο βασιλικό άλογο και να περιφερθεί στους δρόμους της πόλης ενώ οι τελάληδες θα μιλάνε για το κατόρθωμά του. «Εξαιρετική ιδέα!» του λέει ο Ξέρξης. «Πάρε τον Μορδοχάι και κάνε ακριβώς αυτό!».

Κατόπιν η Εσθήρ πλησίασε τον βασιλιά και του είπε ότι κάποιος από το παλάτι απειλεί την ζωή της. Του αποκάλυψε την καταγωγή της και ότι ο Αμάν θα σκοτώσει και αυτή. Τότε ο Ξέρξης κρέμασε τον πρωθυπουργό του στην κρεμάλα που εκείνος είχε στήσει για τον Μορδοχάι. Όμως δεν μπορούσε να πάρει πίσω την διαταγή του. Έτσι, έβγαλε μια καινούρια που όριζε πως όποιος γνωρίζει ότι απειλείται η ζωή του έχει το δικαίωμα να προετοιμαστεί για να την υπερασπιστεί. Έτσι στις 13 του μήνα Αντάρ οι Εβραίοι ήταν έτοιμοι και στις 14 του ίδιου μήνα είχαν νικήσει τους επίδοξους δολοφόνους τους.

Την ιστορία αυτή, που το επίσημο όνομά της είναι «διήγηση της Εσθήρ», παρουσίασε χθες η Αλίνα Μωυσή, πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας σε μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο Divani αφιερωμένη στο Πουρίμ. Τα έσοδα της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθησαν πλήθος γυναικών και συλλόγων γυναικών της Λάρισας αλλά και άλλων πόλεων, δόθηκαν στην «Ελληνική Μέριμνα – Παιδική Στέγη». Επίσης, ο Λέων Μαγρίζος και η Μαρίνα Μπονόμι, ένα βραβευμένο ζευγάρι έφηβων χορευτών, χόρεψαν εντυπωσιακά στην πίστα της εκδήλωσης.

Το Πουρίμ, όμως εξήγησε η κα Μωυσή είναι η πιο χαρούμενη γιορτή του Εβραϊκού ημερολογίου. Μάλιστα όταν ο ραββίνος διαβάζει στην συναγωγή τη «διήγηση της Εσθήρ» οι νέοι κάνουν φασαρία κάθε φορά που ακούγεται το όνομα του Αμάν. Κατά το Πουρίμ ο κόσμος κυκλοφορεί μασκαρεμένος ενώ διοργανώνονται τρικούβερτα γλέντια στα οποία ένα ποτό παραπάνω επιβάλλεται! Επίσης πρέπει να δίνονται δώρα σε όσους το έχουν ανάγκη – σε τουλάχιστον δυο – ενώ δεν γίνεται να παραλειφθεί και η ανταλλαγή σπιτικών γλυκών. Τα παιδιά μασκαρεμένα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και δίνουν γλυκά προκειμένου να πάρουν το λεγόμενο «πουριμλίκι».

Πηγή: 23.03.2016, τιρει