Donations

του Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ

Στις 24 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτσογκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συναντήθηκε με την ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού και με πολλά μέλη της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδας. Στο τέλος Μαρτίου, είχα την ευκαιρία μιας σύντομης συζήτησης μαζί του για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και για τον αντισημιτισμό.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, είχατε επισκεφθεί την Ελλάδα ως πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου για το Ισραήλ και πρόσφατα ως Πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, συναντήσατε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Μπορείτε παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τα κύρια «σημεία συνάντησης», τους κύριους «κοινούς στόχους» Ελλάδας και Ισραήλ;
Απάντηση: Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι. Θεωρούμε το στρατηγικό τρίγωνο Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου ως άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση σε όλους τους τομείς. Από την ενέργεια μέχρι τις επενδύσεις, τον τουρισμό μέχρι την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και φυσικά την κλιματική κρίση, τα δύο αρχαία έθνη μας έχουν πολλά να κάνουν μαζί. Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι καλός μου φίλος εδώ και χρόνια και έχω επίσης καλή σχέση με την Πρόεδρο κ. Σακελλαροπούλου και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Είχαμε καλές συζητήσεις σχετικά με τρόπους ξεκλειδώματος του πλήρους δυναμικού της συνεργασίας μας.Φυσικά, το Ισραήλ θέλει διάλογο και καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, και αυτό το βλέπουμε ως κάτι που θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ότι τα μέλη όλων των λαών και θρησκειών στην όμορφη περιοχή μας μπορούν και πρέπει να ζουν δίπλα-δίπλα και να εργάζονται χέρι-χέρι. Είμαι ενθουσιασμένος να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί.

Ερώτηση: Αντισημιτισμός. Έχετε μια μεγάλη εμπειρία, κύριε Πρόεδρε. Θυμάμαι ακόμα όταν ο αείμνηστος πατέρας σας Χαΐμ Χέρτσογκ ως Πρέσβης του Ισραήλ, το 1975, στεκόταν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και έσκισε την απόφαση που εξίσωσε τον Σιωνισμό με τον ρατσισμό. Γιατί; Γιατί ο αντισημιτισμός, 78 χρόνια μετά από το Ολοκαύτωμα, εξακολουθεί να υπάρχει και να απειλεί τους Εβραίους στην Αμερική και στην Ευρώπη;
Απάντηση: Αυτή είναι μια καλή και επίπονη ερώτηση. Ήμουν πρόσφατα στη Γαλλία, στην Τουλούζη, για την ημέρα μνήμης που σηματοδοτεί δέκα χρόνια από την τρομερή τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό σχολείο Ohr Torah, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις αθώοι άνθρωποι—μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλές περιπτώσεις αντισημιτικών περιστατικών σε όλο τον κόσμο και μια πραγματική έκρηξη αντισημιτικού μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως έγραψα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο αντισημιτισμός είναι η απόλυτη έκφραση του παραλογισμού. Κανένα καλό δεν μπορεί να προέλθει από τυφλό μίσος, κανένα απολύτως. Ο αντισημιτισμός είναι ο εχθρός της ανοιχτής κοινωνίας και η ανοιχτή κοινωνία είχε πάντα εχθρούς. Δεν μπορείς να το εκλογικεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό.Νομίζω ότι ένα πράγμα είναι διαφορετικό τώρα, σε σύγκριση με την περίοδο του πολέμου: υπάρχει πολλή αλληλεγγύη και κατανόηση από πολλούς σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, μαζί μου ήταν ο σημερινός και δύο προηγούμενοι Γάλλοι πρόεδροι — αυτή ήταν μια ισχυρή δήλωση. Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν τον ορισμό του αντισημιτισμού του IHRA και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας του μίσους. Αλλά φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κάνουμε όλοι για να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό, το μίσος και τον αντισημιτισμό.

Ερώτηση: Λίγες μέρες πριν το Πέσαχ ποιο είναι το μήνυμα του Προέδρου του Ισραήλ προς την Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδας;Απάντηση: Ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της εβραϊκής ιστορίας, στην οποία ο εβραϊκός λαός απολαμβάνει ελευθερία τόσο στην πατρίδα του το Ισραήλ όσο και σε μεγάλο μέρος της Διασποράς. Και έχουμε το προνόμιο να είμαστε ελεύθεροι να γιορτάσουμε μαζί την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και του παγκόσμιου Εβραϊσμού, γιατί είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό το Πέσαχ, θέλω να ευχηθώ στην υπέροχη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας ένα chag cherut sameach — καλή γιορτή της ελευθερίας!

πηγή: ΑΛΕΦ | τεύχος 84