Donations

Το 1919 ο Archibald Clinton Harte, υπάλληλος του YMCA* των ΗΠΑ, έφθασε στην Ιερουσαλήμ με ένα όνειρο, να ξανακάνει τη γη του Ισραήλ τη χώρα που ρέει γάλα και μέλι.

Το 1924 ο Harte, Γενικός Γραμματέας πια του YMCA της Ιερουσαλήμ, κατάφερε να συγκεντρώσει δωρεές ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μάντσεστερ της Αγγλίας, για την κατασκευή κτηρίου-κέντρου για άτομα όλων των θρησκειών και εθνικοτήτων.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Arthur Loomis Harmon, γνωστό από τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό του Empire State Building (εταιρεία Shreve, Lamb and Harmon). Ο αρχιτέκτονας συνδύασε στο κτήριο τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1928 από τον Λόρδο Plumer, τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή για την Παλαιστίνη, σε οικόπεδο της Ιερουσαλήμ, που αγοράστηκε από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Το νεοβυζαντινό κτήριο παραδόθηκε στις 18 Απριλίου 1933 από τον Βρετανό στρατηγό Λόρδο Edmund Allenby. Απόσπασμα του λόγου του υπάρχει σε εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά σε ένθετη επιγραφή σε τοίχο του κτηρίου: “Εδώ είναι ένα μέρος του οποίου η ατμόσφαιρα είναι ειρήνη, όπου οι πολιτικές και θρησκευτικές ζήλιες μπορούν να ξεχαστούν και η διεθνής ενότητα να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί”.

Το Jerusalem International YMCA, με τον χαρακτηριστικό πύργο ύψους 152 ποδών, αποτελεί ένα ορόσημο της πόλης, ένα μείγμα μοντερνισμού με ανατολίτικους θόλους και καμάρες, όλα με τη γνωστή πέτρα της Ιερουσαλήμ.

Το τρίγωνο του παλιού λογότυπου του YMCA –του οποίου οι τρεις πλευρές αντιστοιχούν σε πνεύμα, μυαλό και σώμα– συνδέεται άμεσα με το κτήριο: ο κεντρικός πύργος και τα τρία παρεκκλήσια με το πνεύμα, το αμφιθέατρο με το μυαλό και το γυμναστήριο και η πισίνα με το σώμα.

Στην πρόσοψη διακρίνονται χαραγμένες τρεις επιγραφές: στα δεξιά “Ο Κύριος ο Θεός μας, ο Κύριος είναι Ένας” στα εβραϊκά, στο κέντρο “Είμαι η οδός” στα αραμαϊκά και στα αριστερά “Δεν υπάρχει Θεός παρά ο Θεός” στα αραβικά.

Σύμφωνα με το όραμα του εμπνευστή, το κτήριο είναι ένα “κήρυγμα σε πέτρα”, πλούσιο σε συμβολισμούς.

Τα στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση των χώρων και της όψης, αντιπροσωπεύουν τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες. Τα 12 κυπαρίσσια στον κήπο υποδηλώνουν τις 12 φυλές του Ισραήλ, τους 12 μαθητές του Ιησού και τους 12 οπαδούς του Μωάμεθ. Στο αμφιθέατρο και στο γυμναστήριο 12 παράθυρα φωτίζουν τους θόλους και 12 πέτρινες καμάρες αποτελούν τη στέψη των μπαλκονιών. Οι 40 στήλες στην αυλή συμβολίζουν τη 40χρονη περιπλάνηση των Παιδιών του Ισραήλ στην έρημο αλλά και τις 40 ημέρες του πειρασμού του Ιησού. Τα κιονόκρανα που συναντάμε στις όψεις, απεικονίζουν τη χλωρίδα, την πανίδα και τους ανθρώπους του Ισραήλ.

Το αρχικό κτήριο διέθετε γυμναστήριο, πισίνα, αθλητικό γήπεδο, βιβλιοθήκη και χώρο για διαλέξεις, θρησκευτικές λειτουργίες και επαγγελματικά μαθήματα.

Με τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες μέσα στον χρόνο, το YMCA στεγάζει γυμναστήριο και πισίνα, εβραιοαραβικό νηπιαγωγείο, αμφιθέατρο 600 θέσεων, βιβλιοθήκη, παρεκκλήσι, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο (“Three Arches Hotel”).

Όσο για τον ιστορικό ρόλο του κτηρίου, το 1947 το YMCA της Ιερουσαλήμ ήταν η έδρα των συνομιλιών της UNSCOP (Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη) για να αποφασιστεί η τύχη της Παλαιστίνης. Στα τέλη Απριλίου του 1948 το κτήριο καταλήφθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και δύο μήνες αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την Επιτροπή Διαμεσολάβησης του ΟΗΕ ενώ τον Σεπτέμβριο πέρασε στο αμερικανικό προξενείο. Ξαναδόθηκε στο YMCA τον Απρίλιο του 1949, με τον ΟΗΕ να το χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα για δύο μήνες μετά τον πόλεμο του 1967.

Η πρόσοψή του εξακολουθεί να φέρει σημάδια από τη βομβιστική επίθεση της Irgun το 1946 στο ξενοδοχείο King David απέναντι. Κατά τη διάρκεια των ιντιφάντα ή των πιο πρόσφατων μαχών στον Λίβανο και τη Γάζα αποτελούσε μια “όαση ειρήνης”.

Το κτήριο του YMCA της Ιερουσαλήμ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι, στη γη του Ισραήλ, Ισραηλίτες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά.

 

*Το YMCA ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1844 ως Χριστιανικός Σύλλογος Νέων Ανδρών (Young Men’s Christian Association) αλλά πλέον καλωσορίζει νέους άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε (ή καμίας) πίστης, φυλής ή καταγωγής με στόχο να τους κινητοποιήσει ώστε να βρουν και να μοιραστούν τη φωνή τους, αναπτύσσοντας ένα υγιές τρίπτυχο «σώμα, νους και πνεύμα».

Πηγή φωτογραφίας: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:YMCA,_Jerusalem.jpg

πηγή: ΑΛΕΦ | τεύχος 86
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ