Donations

της ZVIKA KLEIN

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υιοθετήσει τον ορισμό του αντισημιτισμού του IHRA. Η ανακοίνωση έγινε σε ειδική εκδήλωση που φιλοξένησε η Lufthansa στην Ουάσιγκτον.

«Χαιρετίζω τη σταθερή δέσμευση της Lufthansa για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και χαίρομαι ιδιαίτερα που υιοθέτησε τον ορισμό του IHRA σήμερα», δήλωσε ο Δρ Felix Klein, Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Εβραϊκή ζωή στη Γερμανία και τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού.

Ο Klein πρόσθεσε ότι «εδώ και πολύ καιρό κάνω εκστρατεία για όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ενώσεις, αθλητικούς συλλόγους και άλλες ομάδες να λάβουν σοβαρά υπόψη τον ορισμό και να τον χρησιμοποιήσουν ως προσανατολισμό στις δραστηριότητές τους». Όχι μόνο το έκανε αυτό η Lufthansa, αλλά έχει επίσης εγκαταστήσει έναν αξιωματούχο για τον αντισημιτισμό και έχει εισαγάγει ειδικά μαθήματα κατάρτισης για το προσωπικό της σε σχέση με τον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις.  «Πιστεύω ότι αυτά τα μέτρα παρέχουν μια κατάλληλη και αποτελεσματική βάση για την πρόληψη και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν και άλλες γερμανικές εταιρείες ακολουθούσαν το παράδειγμα της Lufthansa».

Ο Ορισμός εργασίας του Αντισημιτισμού (ονομάζεται επίσης ορισμός του IHRA) είναι μια μη νομικά δεσμευτική δήλωση σχετικά με το τι είναι ο αντισημιτισμός, η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της IHRA με εκπροσώπους από 31 χώρες.[…]

Η Lufthansa ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι δημιουργεί έναν ανώτερο διοικητικό ρόλο αφιερωμένο στην πρόληψη των διακρίσεων και του αντισημιτισμού δύο μήνες αφότου απαγόρευσε σε μια μεγάλη ομάδα Ορθοδόξων Εβραίων επιβατών να επιβιβαστεί σε πτήση. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη έρευνα που ανέθεσε η αεροπορική εταιρεία είπε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία θεσμικού αντισημιτισμού πίσω από το περιστατικό, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκρινε «κατηγορηματικά ακατάλληλο».

Τι οδήγησε στις κινήσεις της Lufthansa;

Σε επιστολή προς τη Διάσκεψη των Προέδρων των Μεγάλων Αμερικάνικων Εβραίων Οργανώσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa, Jens Ritter, ανέφερε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για να ερευνήσει το περιστατικό της 4ης Μαΐου, στο οποίο περισσότεροι από εκατό Χασιδιστές επιβάτες εκδιώχθηκαν από μια πτήση ανταπόκρισης από τη Νέα Υόρκη στη Βουδαπέστη επειδή ορισμένοι από αυτούς δεν είχαν φορέσει μάσκες και είχαν κάνει άλλες παραβάσεις πτήσεων, όπως συγκέντρωση στους διαδρόμους.

Το περιστατικό εξόργισε τους Εβραίους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ορισμένοι από τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι το πλήρωμα έκανε διακρίσεις σε βάρος όλων των εμφανών Εβραίων επιβατών, ακόμη και εκείνων που είχαν συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Όπως δημοσιεύτηκε στη Jerusalem Post τον Μάιο, η Lufthansa απηύθυνε δημόσια συγγνώμη αφού δεκάδες επιβάτες, των οποίων η εμφάνιση τους έδειχνε ξεκάθαρα ότι ήταν Εβραίοι, δεν επετράπη να επιβιβαστούν σε πτήση στη Φρανκφούρτη επειδή ορισμένοι από αυτούς φέρεται ότι δεν συμμορφώθηκαν με τη μάσκα COVID-19 κανόνες.

«Η Lufthansa εκφράζει τη λύπη της για τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αποκλεισμού των επηρεαζόμενων επιβατών από την πτήση, για την οποία η Lufthansa ζητά ειλικρινά συγγνώμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ενώ η Lufthansa εξακολουθεί να εξετάζει τα γεγονότα και τις συνθήκες εκείνης της ημέρας, λυπούμαστε που αρνήθηκε την επιβίβαση στη μεγάλη ομάδα αντί να την περιορίσει τους μη συμμορφούμενους επισκέπτες».

Επιπλέον, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) και ο Όμιλος Lufthansa ανακοίνωσαν μια κοινή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παγκόσμιου αντισημιτισμού. Η νέα συνεργασία, που περιγράφεται λεπτομερώς σε Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφουν η γερμανική αεροπορική εταιρεία και ο κορυφαίος παγκόσμιος οργανισμός υπεράσπισης των Εβραίων, επικεντρώνεται στη Lufthansa που θα χρησιμοποιεί ειδικούς συμβούλους της AJC για να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους της να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται στον αντισημιτισμό.

«Είμαστε ευγνώμονες για την ισχυρή δέσμευση της Lufthansa για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και της μεροληψίας στο χώρο εργασίας. Καθώς ο παγκόσμιος αντισημιτισμός αυξάνεται, ο ιδιωτικός τομέας έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσει και η Lufthansa στοχεύει να είναι εταιρικός ηγέτης στον αγώνα κατά της αντιεβραϊκής προκατάληψης. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε μαζί τους σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε η Χόλι Χάφναγκλ, Διευθύντρια της AJC για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού στις ΗΠΑ.

Jerusalem Post 15/9/2022

πηγή: ΑΛΕΦ | τεύχος 86
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ