Donations

Διαβάστε ΕΔΩ το νέο τεύχος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ:

*  Στο κύριο άρθρο του δεύτερου τεύχους των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για το 2022 δημοσιεύουμε την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης Κορυφής κατά του Αντισημιτισμού, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από 30.11. – 1.12.2022.

Δημοσιεύουμε, επίσης, σύντομο ρεπορτάζ από τις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής, την Κοινή Διακήρυξη που συνυπέργαψαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι 25 πόλεων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, καθώς και τις ομιλίες του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, καθώς και του μπασκετμπολίστα Ενες Κάντερ Φρίντομ.

Ο Τζων Καλέφ-Εζρα, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Διονύσης Δρόσος, καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, στη μελέτη τους με θέμα τον «Αλμπέρτο Ερρέρα και τα Sonderkommando” ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ήρωα της αντίστασης στο Άουσβιτς αλλά και στα Sonderkommando, τις ομάδες κρατουμένων που ήταν επιφορτισμένες με την διαχείριση της βιομηχανίας θανάτου στα κρεματόρια.

Ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής των Πατρών Χρήστος Μούλιας, σε συνέχεια της έκδοσης του βιβλίου του για την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης του (το 2015), δημοσιεύει περιεκτική μελέτη του για την ιστορία των Εβραίων της Πάτρας.

Το δεύτερο μέρος της εργασίας του νομικού και ιστορικού Θρασύβουλου Παπαστρατή για τον Αντισημιτισμό στην Κρήτη δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος.

Την μεταπολεμική ιστορία του εβραϊκού νεκροταφείου Χανίων -ενός «τόπου λήθης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος του άρθρου- αναβιώνουν οι ιστορικοί Δάφνη Λάππα και Κατερίνα Αναγνωστάκη στη μελέτη τους που είναι βασισμένη σε έρευνά τους στο Αρχείο του ΚΙΣΕ και σε αρχεία στην Κρήτη.

Από το βιβλίο «Οι Εβραίοι της Ελλάδας», (επιμ. Γιώργος Αντωνίου – Ευάγγελος Χεκίμογλου, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2022), αναδημοσιεύουμε τους προλόγους του Προέδρου του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και του Δικηγόρου Γιώργου Μηνούδη, Εταίρου της Δικηγορικής Εταιρείας «Καρατζά και Συνεργάτες» που επιχορήγησε την έκδοση, καθώς και ρεπορτάζ από την εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης, που έγινε στις 29.11.2022, στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η στήλη «Πρόσωπα του Ελληνικού Εβραϊσμού» είναι αφιερωμένη στους: Δανιήλ Αλχανάτη, Συνταγματάρχη Μαρδοχαίο Φριζή και Μοσέ Αελιόν.

– Με αφορμή την κυκλοφορία και την βιβλιοπαρουσίαση της βιογραφίας του Δανιήλ Αλχανάτη -επί σειρά ετών Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και του ΚΙΣΕ- με τίτλο «Δανιήλ Αλχανάτης. Πορεία Ευθύνης και Προσφοράς», το άρθρο εξερευνά τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητά του μέσα από το αρχειακό υλικό που παρατίθεται στο βιβλίο αλλά και μέσα από τα λόγια των συνεργατών του.

– Τον Συνταγματάρχη Μαρδοχαίο Φριζή τίμησε η Ακαδημία Αθηνών, απονέμοντάς του το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας. Δημοσιεύουμε την εισηγητική έκθεση, που υπογράφουν οι Ακαδημαϊκοί Μιχάλης Σταθόπουλος, Εμμανουήλ Ρούκουνας και Πασχάλης Κιτρομηλίδης, η οποία περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ηρωϊκή δράση και τις νικηφόρες μάχες του Συνταγματάρχη Μ. Φριζή στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο.

– Αφιέρωμα στον Μοσέ Αελιών, επιζήσαντα του Άουσβιτς, που απεβίωσε στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 97 ετών. Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή Μοσέ Αελιόν ήταν γνωστός τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα για τη δράση του για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος καθώς και για το συγγραφικό του έργο.

Στο άρθρο του με τίτλο «Οι προφήτες και ο κοινωνικός τους ρόλος» ο ομότιμος καθηγητής Γιώργος Σαρηγιάννης εντρυφεί στο πως οι προφήτες αντιμετώπιζαν τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής τους στο αρχαίο Ισραήλ.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη, με τίτλο «“Οδομαχία” για την ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17.10.2022), που αναφέρεται στο ιστορικό της μετονομασίας της οδού «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ».

Μεγάλης ιστορικής αξίας ταφόπλακες από το κατεστραμμένο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκαν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, κατά τις κατασκευαστικές εργασίες για την αναμόρφωση του χώρου σε πάρκο. Οι ταφόπλακες παραδόθηκαν στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για φύλαξη. Στο τεύχος αναδημοσιεύεται η σχετική ανάρτηση του Δήμου Π. Μελά.

Η ιστορία της υφαντουργικής βιομηχανίας «Λεβιάθαν», της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Μουρτζούκου του Βόλου, έρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή μετοχή της από το 1928, που δώρισε στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ο ιστορικός και συγγραφέας Λεόν Σαλτιέλ, ο οποίος την εντόπισε και την «χτύπησε» σε δημοπρασία.

Το τεύχος κλείνει με παρουσιάσεις βιβλίων.