Donations

με την Ángela Ma. Arbeláez ©®

 – Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος η εκπομπή μας «Από την Ελλάδα, εδώ Θεσσαλονίκη» και το Ράδιο Σεφαράδ μοιράζονται μαζί σας αποσπάσματα μερίδιο από τη μαρτυρία του Ντάριο-Σεβή-Εσφόρμες, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Γιος του Ιωσήφ και της Λούνα, Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Ο Ντάριο, επιζών του Ολοκαυτώματος, μας θυμίζει σήμερα μιλώντας σε άπταιστα ισπανο-εβραϊκά τις μέρες της παιδικής του ηλικίας, την πόλη όπου μεγάλωσε, τη Σαλονίκη. Ως νεαρός απελάθηκε το Σεπτέμβριο του 1943, στα στρατόπεδα θανάτου. Μας λέει, «αυτά τα κτήνη δεν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο θηρία! (…). Αυτό εγώ, δεν μπορώ να το ξεχάσω», αναπολεί κλαίγοντας: «Είμασταν πολύ ευτυχισμένοι». Ακούγονται φωνές από τα αρχεία της εκπομπής «Από την Ελλάδα, εδώ Θεσσαλονίκη» και της A.M. Arbeláez. 2011 [LAD] [ESP] https://www.facebook.com/pages/-Desde-Greciaak%C3%AD-Salonika-Greek-Jewish-Legacy-and-Cultural-Heritage/291433997534880

RS-95 Texto final abajo– Ένα από τα χωριά της Ελλάδας που πλήρωσαν πολύ υψηλό τίμημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τα Ανώγεια, στους πρόποδες του όρους Ψηλορείτη στην Κρήτη.

Τα Ανώγεια, μετά από 70 χρόνια, δεν ξεχνούν τους αγώνες των Κρητικών κατά των εισβολέων. Το αίμα που χύθηκε στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζιστικό στρατό του Τρίτου Ράιχ, δεν ήταν μάταια. Σήμερα οι κάτοικοι των Ανωγείων αισθάνονται υπερήφανοι για το ότι ούτε ένας από τους κατοίκους τους δεν ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή: «Κανένας μας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχάστηκε» … http://www.neatv.gr/   της Νέας Τηλεόρασης της Κρήτης, με τη Στέλλα Μαθιουδάκη. https://www.youtube.com/watch?v=fC0cMJOVgfg

Χωριανός: Με τόσους σας νεκρούς, με τόσα νέα Ολοκαυτώματα, είναι δυνατόν; Εκάναμε αυτό που ήτανε αυτονόητο.

Δημοσιογράφος: Και τώρα που βλέπετε που είναι τρίτο κόμμα, πώς αισθάνεσθαι;

Χωριανός: Λυπούμαι, στενοχωρούμαι, αλλά ‘κείνοι να που το δημιουργήσανε, να το φάνε και στα μούτρα.

Δημοσιογράφος: Είναι δυνατόν, βλέπουμε «Χρυσή Αυγή» τρίτο κόμμα στη Βουλή, – κι οι Ανωγειανοί όμως κρατούν καλά, δεν ξεχνούν το παρελθόν τους, την ιστορία τους, και δε δίνουν ούτε ένα σταυρό.

Χωριανός: Επειδής πραγματικά οι Ανωγειανοί επολεμήσανε, για τ’ Ανώγεια, για την Πατρίδα να πούμε, γι’ αυτό δεν εδώκαμε και καμμία ψήφο.

Δημοσιογράφος: Κανέναν;

Χωριανός: Κανέναν. Κι ούτε πρόκειται να δώσουμε… στη «Χρυσή Αυγή» στ’ Ανώγεια δεν πρόκειται ποτέ.

Δημοσιογράφος: Έχει επιχειρήσει ποτέ κανείς υποψήφιος να ‘ρθει εδώ;

Χωριανός: Όχι, όχι, πού να ΄ρθεί, «Χρυσή Αυγή» να ‘ρθεί εδώ, δεν έχουμε… ποτέ! Κι ούτε πρόκειται δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα. Να δώσουμε της «Χρυσής Αυγής» ψήφο, σε όλους δίνουμε, σ’ αυτόν αποκλείεται.

Χωριανός: Περίσσα περηφάνεια ο Ανωγειανός σηκώνει, διότι δεν εψήφισε το κόμμα που σκοτώνει.

Δημοσιογράφος: … Κι ο Δήμος ο δικός σας, είναι ο μοναδικός Δήμος στην Κρήτη, όπου δεν έδωσε ούτε μία ψήφο στη «Χρυσή Αυγή».

Χωριανός: Και καμάρι μας. Τίποτ’ άλλο.

Δημοσιογράφος: Ήταν κάτι το αυτονόητο για σας;

Χωριανός: Βεβαίως. Άμα ήθελε να δώσει κανείς θα τον είχαμε σήμερα κρεμασμένο. Έτσι, σοβαρά σου λέω, ε; Και δε μπορεί να πάει η «Χρυσή Αυγή» Ανώγεια. Να πάει Εθνικές Αντιστάσεις, αγάλματα γύρω-γύρω, γίνεται αυτό;

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι και εσείς οι μεγαλύτεροι, αλλά και τα παιδιά σας ή τα εγγόνια σας δεν ξεχνούν την ιστορία του χωριού…

Χωριανός: Βεβαίως! Μα κι αυτοί εκεί στηριζότανε…και τα μαθαίνουμε κάθε μέρα να έχουνε παλιά εθίματα, ε;

Δημοσιογράφος: Και να τιμούν την ιστορία τους…

Χωριανός: Να τιμούν την ιστορία τους, είναι το πρώτο, το κυριότερο είναι αυτό… Βέβαια. Πάντα ήμασταν στην ιστορία μέσα. Και οι νέοι αυτό ακολουθούσαν.

Χωριανός: Η «Χρυσή Αυγή» αν πάει στ΄ Ανώγεια έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει «Χρυσή Αυγή». Άμα ανακαλύψουμε κανένα, θα τον αποβγάλουμε εμείς οι χωριανοί θα τον αποβγάλουμε. Ας είναι και συγγενής. Πρέπει να φύγει. Εμάς οι Γερμανοί το κάψανε το τελευταίο Ολοκαύτωμα το κάψανε ολοσχερώς, μόνο οι εκκλησιές απομείνανε. Τίποτ’ άλλο δεν απόμεινε στ’ Ανώγεια. Και γι’ αυτό θωρείς δεν υπάρχουνε ούτε σπίτια ας υποθέσουμε παλιά, ούτε τίποτα.

Δημοσιογράφος: Και να υποθέσω ότι κανείς υποψήφιος ή βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» δεν τολμά να ‘ρθεί μέχρι εδώ.

Χωριανός:Κι οι Καμμένοι ήρθανε πάλι και τσ’ έβγαλα όξω… γιατί ψηφίσανε την άρση ασυλίας της «Χρυσής Αυγής». Και τς ούβγαλα όξω απ’ το καφενείο. Τον λέω «εκεί που ‘ναι ιερό και πλατεία δε θα μπαίνετε. Ούτε ‘σεις». Αλλά μπήκανε στη Βουλή, τι να τον εκάμομε, να πούμε.

Χωριανός: Οι χρυσαυγίτες είναι ν-τ-ρ-ο-π-ή, μόνο να λέμε πως υπάρχει «Χρυσή Αυγή». Κι αν σηκωθούνε οι νεκροί και τσι δεχτούμε, θα μας εσκοτώσουνε… θες να σου πω μια μαντινάδα;

Δημοσιογράφος: Ναι, ναι…

Χωριανός: Παραπρωτύτερα ήθελε να του ξεμαχαιρώσεις… για τη «Χρυσή Αυγή» είναι… πριχού να βγει εις το δεντρό, το φίδι να σκαλώσει…

Χωριανός: Ε βέβαια είναι το αυτονόητο, δεν είναι θέμα παράδοσης. Είναι θέμα ότι εμείς ναζιστές και τέτοια πράματα δε θέ’με. Τά ‘χουμε ζήσει, οι παππούδες μας στο πετσί μας και το ακολουθούμε αυτό.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι και ‘σεις απ’ την οικογένειά σας ενδεχομένως να έχετε θύματα… από τη ναζιστική θηριωδία.

Χωριανός: Ε βέβαια, όλοι έχουμε.

Χωριανός: … αφού εζήσαμε το φασισμό, εζήσαμε το ναζισμό, έχουμε τόσα μαθήματα, μας εξεθεμελιώσαν το χωριό, και έχουμε πειστεί ότι είναι μια βάρβαρη ιδεολογία, είναι κακό πράγμα δηλαδή στην ανθρωπότητα. Το ‘χουμε καταλάβει, τό ΄χουμε απορρίψει πέρα για πέρα τ’ Ανώγεια.

Δημοσιογράφος: Και πώς αισθάνεσθαι που τους βλέπετε, τους βλέπουμε μάλλον όλοι, τρίτο κόμμα στη Βουλή;

Χωριανός: Ένα παράξενο πράμα, παράξενο πράμα γιατί οι Έλληνες δηλαδή που έχουνε τόσα υποστεί από το ναζισμό, κακά πράματα, από τη βαρβαρότητα, ειδικά τα Καλάβρυτα τώρα που έχουνε να τόσα θύματα, κι έχουνε να μια ιστορία από το ’21, και σήμερα παν’ ψηφίζουνε «Χρυσή Αυγή»; Ακατανόητα πράματα, τι περιμένουμε από κει και πέρα, μια βαρβαρότητα, μια βία, ένα κακό πράμα δηλαδή ο φασισμός…

Χωριανή: Ήντα, καταστρέψαν το χωριό, εκάψα το, σκοτώσαν τους ανθρώπους, εμένα μου σκοτώσανε τρεις αδερφούς, και τον πατέρα μου, τέσσερεις.

* Ακούγονται: με τη φωνή του Eduardo Ghoulart το «Durme, Durme» [LAD] και

  του Νίκου Ξυλούρη το «Πώς να σωπάσω» [GR]

 Πατήστε εδώ για να ακούσετε την εκπομπή

** Interfaith Intercultural Dialogue, under one sky – Award Marca Colombia País 2012 – 100 Colombianos. ##