Donations

ΟΙ ΚΗΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ της τρομοκρατίας και του Αντισημιτισμού ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

IMG_0076-001 (1)Στο δρόμο που οδηγεί προς το κοιμητήριο του Γκιβάτ Σαούλ της Ιερουσαλήμ, κυμάτιζαν οι Γαλλικές και Ισραηλινές σημαίες. Στην κηδεία και τον αποχαιρετισμό των τεσσάρων θυμάτων της τρομοκρατίας και του Αντισημιτισμού κατέφθασαν οικογένειες, φίλοι, ξένοι από διάφορα μέρη της Γαλλίας, την Τυνησία και το Ισραήλ. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν παρόντες για να αποδώσουν τον ύστατο χαιρετισμό στους Γιοάβ, Γιοάν, Φιλίπ και Φρανσουά-Μισέλ.
Κατά την έναρξη της τελετής, μέλη και εκπρόσωποι των τεσσάρων οικογενειών διάβασαν το Καντίσς και άναψαν τέσσερις πυρσούς στη μνήμη του καθενός από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο γιος του Φρανσουά-Μισέλ Σααντά, ο Γιονατάν, δήλωσε: «Λάτρευε το Ισραήλ, ήθελε να ζήσει εδώ και θα ζήσει εδώ. Είναι εδώ τώρα και είμαι σίγουρος ότι είναι ευτυχισμένος να βρίσκεται μαζί με όλους εσάς σ’ αυτόν τον τόπο».

Η Βαλερί, η χήρα του Φιλίπ Μπραάμ, με σπασμένη φωνή, ευχαρίστησε το κοινό λέγοντας: «Θρηνώ, αλλά ξέρω ότι όλοι θρηνείτε μαζί μου και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Philippe προστάτεψέ μας, προστάτεψε τους Σιρέλ, Ναόρ, Έλα και Ελάντ» (τα παιδιά τους).

IMG_0067-001Από το Ασντότ έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ο Gad Bokobza, ολέ χαντάσς (νέος μετανάστης) από το Παρίσι, οικογενειακός φίλος του Γιοάβ Χατάμπ, του οποίου ο πατέρας ήταν ο ραβίνος της Κοινότητάς του και του οποίου η ανιψιά βρέθηκε επίσης στο σούπερ μάρκετ, αλλά διασώθηκε. Ο Gad είπε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κερδίζουμε τη ζωή με τη ζωή και όχι με το σκοτάδι. Ο Gad και χιλιάδες άλλα άτομα απηύθυναν «Σσαλόμ» στους Γαλλοεβραίους που τάφηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ακούστηκε η απαγγελία του «Shir Hamaalot».

Από πλευράς της Γαλλικής Κυβέρνησης παραβρέθηκε στην κηδεία η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Υπουργός Οικολογίας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ενέργειας. Κατά τη στιγμή που έκλεινε την παρέμβασή της ανακοινώνοντας ότι η Γαλλική Κυβέρνηση απονέμει μετά θάνατον τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στα τέσσερα θύματα, ξεσήκωσε τις άμεσες επικρίσεις των παρευρισκομένων στην κηδεία … Για ποιόν λόγο; Τώρα;

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάου, ο Νατάν Σαράνσκι του Εβραϊκού Πρακτορείου, ο Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ καθώς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζοκ, πέραν του Προέδρου Ρεουβέν Ρίβλιν, αποσπάσματα της ομιλίας του οποίου σας μεταφέρουμε, παρακάτω:

«Αγαπητές οικογένειες Yoav, Yohan, Philippe, François-Michel, δεν ήταν αυτός ο τρόπος με τον οποίο θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο Ισραήλ. Δεν είναι έτσι που θα θέλαμε να φτάσετε στη Γη του Ισραήλ, δεν είναι αυτό το πώς θα θέλαμε να σας δούμε να επιστρέφετε σπίτι, στο Κράτος του Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσά του. Σας θέλαμε ζωντανούς, θέλαμε για σας ΤΗ ΖΩΗ.

(…) Phillipe: Ήθελες να ψωνίσεις για το Σσαμπάτ, και τι είναι πιο εβραϊκό από το να προετοιμάζεσαι, ψωνίζοντας κάποια Παρασκευή για την άγια μέρα του Σσαμπάτ;

François Michel: το διαμέρισμα που αγόρασες εδώ στο Ισραήλ, ήταν έτοιμο για την άφιξή σου. Ήθελες τόσο να κάνεις Αλιγιά (να μεταναστεύσεις στο Ισραήλ), να ζήσεις εδώ μαζί μας. Αλλά τώρα δεν θα καταφέρεις ποτέ να τοποθετήσεις μια Μεζουζά στο κατώφλι του σπιτιού σου στο Ισραήλ. «Τι άνθρωπος είναι αυτός που έχτισε το σπίτι του και δεν το έχει ανοίξει ακόμα; Αφήστε τον να φύγει και να επιστρέψει στο σπίτι του, μήπως πεθάνει στη μάχη», όπως είναι γραμμένο στην Τορά. Αλλά για σένα, ο πόλεμος σε βρήκε, και το χέρι του δολοφόνου κατέστρεψε τα πάντα.

Yoav: ήσουν εδώ μόλις πριν δυο βδομάδες στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά. Προσευχήθηκες στο Τείχος των Δακρύων, φωτογραφήθηκες τυλιγμένος με την Ισραηλινή σημαία. Σήμερα είσαι εδώ για δεύτερη, και τελευταία φορά. Ως Εβραίος ήρωας, ένα με μας.

Yohan: Θα μπορούσες να είχες γλυτώσει, να διαφύγεις, θα μπορούσες να τρέξεις, αλλά δεν παραδόθηκες. Έδωσες μάχη με τον δολοφόνο για να σώσεις τη ζωή ενός τρίχρονου αγοριού. Αυτό το πέτυχες, αλλά το πλήρωσες με τη ζωή σου. Μόνον 20 χρονών και ήδη ήρωας.

Αγαπητές οικογένειες, λαέ του Ισραήλ: οι Philipe Braham, Yoav Hattab, Yohan Cohen και ο François Michel Saada δολοφονήθηκαν την παραμονή του Σσαμπάτ σε ένα κασσέρ σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, εν ψυχρώ, γιατί ήταν Εβραίοι. (…) Εδώ, ανάμεσα στα όρη της Ιερουσαλήμ, ψηλά στο Αρ Αμενουχότ (όρος της Αναπαύσεως), θα αναπαυθούν οι αδερφοί μας, τέκνα της Γαλλίας, αλλά και εξίσου παιδιά της Ιερουσαλήμ. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη τους».

Στις κηδείες στο Ισραήλ παρέστη, προσκεκλημένος του Israeli Jewish Congress, ο τέως πρόεδρος του ΚΙΣΕ και πρόεδρος του ECJC κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στην Ιερουσαλήμ μαζί με άλλους Εβραίους ηγέτες, για να τιμήσουμε τους τέσσερεις νεκρούς, που χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο σκληρά, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Παρίσι. Όλος ο Εβραϊκός κόσμος πενθεί, η τελετή ήταν πάρα πολύ συγκινητική, και ειδικότερα για τα μέλη της οικογένειας των ανθρώπων που χάθηκαν… Ελπίζουμε να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, αλλά… ποιος μπορεί να το εγγυηθεί. Οι Εβραϊκές Κοινότητες σε όλη την Ευρώπη πρέπει ν’ αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, και γι’ αυτό καταβάλλεται προσπάθεια τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και από την πλευρά του Ισραήλ. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ν’ αλλάξει η νοοτροπία. Αλλά θα μπορέσει ν’ αλλάξει η νοοτροπία αυτών των ανθρώπων που είναι φανατικοί και τρομοκράτες; Προσωπικά, φοβάμαι ότι δεν το βλέπω αυτό…». 

Η τελετή έληξε με την Ατικβά. ##

 Πατήστε εδώ για να ακούσετε την εκπομπή