Donations

Σήμερα 21/5/2015 κλείνουν 25 χρόνια από την επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα. Ακολουθεί συνέντευξη της πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ιρίτ Μπεν Άμπα στον Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ.

Η Ιρίτ Μπεν Άμπα, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, σε συνέντευξή της στο Άλεφ, μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, 67 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Ο πληθυσμός του Ισραήλ, αγγίζει πλέον τα 9.000.000 πολίτες και όμως «αντιμετωπίζουμε σήμερα μεγαλύτερες προκλήσεις από εκείνες του 1948, όταν απέναντί μας είχαμε αραβικούς στρατούς. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε τρομοκτατικές οργανώσεις που επιχειρούν να πλήξουν την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών», λέει η Ισραηλινή πρέσβης, η οποία αναλύει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή.

Ασφάλεια και παλαιστινιακό

«Στο τομέα της ασφάλειας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επικείμενη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν, σχετικά με τον έλεγχο του πηρυνικού αντιδραστήρα που αναπτύσσει και τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων. Οφείλουμε λοιπόν, να είμαστε διαρκώς έτοιμοι, απέναντι στην πυρηνική απειλή του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Οι σχέσεις με τους Παλαιστινίους είναι για εμάς, μια ακόμη πρόκληση. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν τα πάντα για να διαγραφεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, με κινήσεις άστοχες που δεν οδηγούν πουθενά, όπως αυτή της ένταξής τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να κατηγορήσουν το Ισραήλ για τέλεση γενοκτονίας. Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η πολιτική», τονίζει η Ιρίτ Μπεν Άμπα, η οποία δε διστάζει να αναλύσει με απόλυτη ειλικρίνεια την εικόνα που διαμορφώνεται, τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Δύο κράτη για δύο λαούς ή ένα κράτος για δύο λαούς;

«Η αναποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων προκαλεί αύξηση των φωνών, που αντιτίθενται στην αρχή «δύο κράτη για δύο λαούς» και ενισχύεται η άποψη, «ένα κράτος για δύο λαούς». Οι Παλαιστίνιοι αποσκοπούν σε ένα κράτος με αραβική πλειοψηφία, οι Ισραηλινοί αποσκοπούν σε ένα κράτος με εβραϊκή πλειοψηφία. Αυτό όμως, θα σημάνει το τέλος του κράτους του εβραϊκού λαού, το τέλος του εβραϊκού δημοκρατικού κράτους σε ασφαλή σύνορα. Έτσι λοιπόν, πρέπει να κάνουμε το παν για να φθάσουμε σε μια συμφωνία των δύο κρατών, για δύο λαούς»

Η οικονομία

«Το 2014, η οικονομία μας αναπτύχθηκε κατά 3,5%, οι επενδύσεις έφθασαν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, 6.000 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε πτώση. Πρόκειται για νησίδα οικονομικής ανάπτυξης, σε μια περιοχή οικονομική δυσπραγίας. Αυτό όμως αποτελεί για εμάς και μία πρόκληση, πρέπει να διατηρήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στην παιδεία, στην έρευνα και στις νέες τεχνολογίες».

Στην κοινωνία

«Η ισραηλινή κοινωνία πρέπει να μεριμνήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών φαινομένων. Πρώτον, παρατηρείται το φαινόμενο δύο αυξανομένων πληθυσμιακών ομάδων, ο βαθιά θρησκευόμενος εβραϊκός πληθυσμός των Χαριντίμ και ο αραβικός πληθυσμός. Στη μεν πρώτη ομάδα, το πρόβλημα είναι η ένταξη του ανδρικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, στη δε δεύτερη ομάδα, το πρόβλημα είναι η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας. Δεύτερον, η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις, μεταξύ κοσμικών και θρησκευόμενων. Τρίτον, η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων. Τέταρτον, οι συνεχείς απειλές από το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν αλλά και την Τουρκία, προκαλούν τον μέσο Ισραηλινό, να επιδιώκει όλο και περισότερο την απόκτηση στρατιωτικής δύναμης. Πέμπτον, η εκπαίδευση πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στη κορυφή των προτεραιοτήτων μας, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Η ελπίδα

«Υπάρχει ελπίδα οτι θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τελικά θα μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, με όλα τα κράτη και τους λαούς της περιοχής. Η νέα γενιά βλέπει τον κόσμο διαφορετικά και σε αυτή την εποχή των έντονων φανατισμών, βλέπουμε ότι υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν και επιδιώκουν να απαλλαγούν από αυτή τη λαίλαπα. Σε πολλές χώρες του Περσικού Κόλπου, γίνεται προσπάθεια σύνθεσης των αρχών του φιλελευθερισμού με τις αρχές του Ισλάμ και πολλοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Εβραίων να ζουν στο Ισραήλ. Είμαι αισιόδοξη, ότι τελικά θα φθάσουμε σε συμφωνίες ειρηνικής συνύπαρξης».

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ

«Πέρασαν 25 χρόνια, από τότε που η Ελλάδα αναγνώρισε επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Τα τελευταία 5 χρόνια, παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι άριστες και αναπτύσσονται συνεχώς, διότι βασίζονται στην κοινή αντίληψη της στρατηγικής σπουδαιότητάς τους. Οι σχέσεις αυτές είναι κτισμένες, όχι μόνο από την ιστορία και τον πολιτισμό μας αλλά και από το ίδιο το γεωγραφικό μας περιβάλλον. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ συνεργάζονται, υπηρετώντας κοινά συμφέροντα, όπως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η εκμετάλευση των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου, η ανάπτυξη της οικονομίας της υψηλής τεχνολογίας. Πέραν αυτής της συνεργασίας, οι σχέσεις μας βασίζονται και στη γνωριμία των δύο λαών. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλά την Ελλάδα, μέσα από τη μουσική και τον τουρισμό. Πρέπει να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό της. Να γνωρίσουμε τους νέους Ελληνες, να έρθουν νέοι από την Ελλάδα στο Ισραήλ, να μας επισκεφθούν και να μας γνωρίσουν και να κτίσουμε γέφυρες, μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα του Ισραήλ, να δείξουμε οτι δεν είμαστε κράτος του πολέμου και των συγκρούσεων, αλλά είμαστε το κράτος του Ισραήλ».

Πηγή: ΑΛΕΦ, τεύχος 57