Donations

Μια ιδιαιτέρως συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο νησί της Ρόδου.

Απόγονοι των Εβραίων της Ρόδου που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, οι οποίοι έφθασαν στο νησί απ’ όλες τις ηπείρους, τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους πραγματοποιώντας πορεία από το μνημείο του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου μέχρι το λιμάνι, στο σημείο όπου πριν 75 χρόνια οι πρόγονοί τους είχαν οδηγηθεί για να μεταφερθούν αρχικά με πλοίο και στη συνέχεια με τρένο στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Η τελετή έγινε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα παρουσία του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, εκπροσώπων της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου, ενώ ξεχώρισε με την παρουσία του ο κ. Σαμ Μοντιάνο, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του Άουσβιτς.
Οι απόγονοι των Εβραίων που έφθασαν από την Αμερική, την Αφρική και χώρες της Ευρώπης που είναι εγκατεστημένοι, απέτισαν φόρο τιμής με την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο χώρο του λιμανιού και στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο Εβραϊκό νεκροταφείο Ρόδου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμ Μοντιάνο τόνισε πως «πιστεύω ότι εμείς επιζήσαμε γιατί ίσως ο θεός μας επέλεξε σαν μάρτυρες για να μάθει ο κόσμος τι συνέβη και να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες».
Στις 18 Ιουλίου του 1944 οι Γερμανοί εκδίδουν διαταγή και καλούν όλους τους άνδρες Εβραίους της Ρόδου από 16 χρονών και πάνω, να παρουσιαστούν στο κτίριο της Αεροπορίας(σημερινή Τουριστική Σχολή) και την επομένη μέρα καλούνται να παρουσιαστούν και όλες οι γυναίκες με τα μικρά παιδιά.

Οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να προσκομίσουν όλα τα χρυσαφικά και χρήματα, με ποινή θανάτου για όσες προσπαθούσαν να τα κρύψουν ή να τα δώσουν για φύλαξη σε ντόπιους.

(Είχαν συγκεντρωθεί εννέα βαλίτσες με διαμάντια, χρυσαφικά και κοσμήματα, τα οποία αργότερα δύο αξιωματικοί των SS μετέφεραν στην Αθήνα και ο εκεί διοικητής τα πούλησε σε κοσμηματοπώλη των Αθηνών).
Ο τότε Τούρκος πρόξενος της Ρόδου Σελαχετίν Ουλκουμέν κατόρθωσε να σώσει 42 Εβραίους της Ρόδου με το αιτιολογικό ότι είχαν τουρκική υπηκοότητα και με το αιτιολογικό ότι η Τουρκία δεν μετείχε στον πόλεμο, δεν μπορούσαν οι Γερμανοί να τους συλλάβουν.

Γερμανοί συνοδεύουν την πομπή των 1600 Εβραίων της Ρόδου προς το λιμάνι. Και για να μην τους δουν οι κάτοικοι του νησιού ήχησαν οι σειρήνες για δήθεν αεροπορική επίθεση από τους Άγγλους στο νησί, ώστε να κρυφτούν όλοι στα σπίτια τους και στα καταφύγια.
Στο λιμάνι τους περίμεναν τρία παμπάλαια φορτηγά πλοία. Κυριολεκτικά στοιβαγμένοι σαν τα ζώα μέσα στα πλοία , ξεκινούν για την Κω, όπου εκεί επιβιβάζονται κι΄ άλλοι 50 Εβραίοι, ενώ ένα πλοίο περνά και από τη Λέρο για να παραλάβει τον μοναδικό Εβραίο του νησιού !…

Τα πλοία φτάνουν στον Πειραιά.. Οι Γερμανοί φορτώνουν τους Εβραίους σε καμιόνια και τους μεταφέρουν σε στρατόπεδα στο Χαϊδάρι.

Στις 3 Αυγούστου οι 1650 Εβραίοι της Ρόδου και της Κω μεταφέρονται στο σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών και ξεκινά το ταξίδι με προορισμό το Άουσβιτς.
Το ταξίδι κράτησε 13 μέρες. Στη διάρκεια του πέθαναν περίπου 100 άτομα και οι Γερμανοί πετούσαν τα πτώματα τους από ο τρένο στα χωράφια !.. Από αυτούς ελάχιστοι κατάφεραν να επιζήσουν μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Στη μνήμη τους κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη Ρόδο και την Κω με μεγάλη συμμετοχή απογόνων τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το νησί της Ρόδου , όπου έζησαν οι οικογένειες τους για πολλές δεκαετίες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής δηλώσεις πραγματοποίησε στο λιμάνι ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Πηγή: 23.07.2019, Ροδιακή