Donations

Η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΑΝΑΪΣ – Το πικρό πλοίο του χωρισμού» του Τηλέμαχου Μουδατσάκι (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ), έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και μεγάλου ενδιαφέροντος, με την παρουσία φιλαναγνωστών, φίλων του συγγραφέα και εκπροσώπων των αρχών και φορέων του τόπου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΚΟΙΠΟΔΙ με τη συνεργασία των Συλλόγων Κόξαρης, Γουβών, Καλού Χωριού, Σκοτεινού και Βοριτσίου, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Χερσονήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν και χαιρέτισαν ο Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Συναγωγής Χανίων Ετζ Χαγίμ – καθηγητής φιλόλογος Κώστας Σφακιωτάκης, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το ιστορικό του πλοίου για τη Συναγωγή,οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων ενώ παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χερσονήσου Γιώργος Μπαγουράκης και Κώστας Ζαχαριουδάκης.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης και της συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν η γερμανική Κατοχή, το αντάρτικο της Κρήτης, οι δωσίλογοι, οι αιχμάλωτοι Ιταλοί, οι Εβραίοι της Κρήτης το ιστορικό του ταξιδίου στο πλοίο «ΤΑΝΑΪΣ» έως τη βύθιση του, οι ιστορικές λεπτομέρειες και η μυθοπλασία που συναντάμε στο βιβλίο. Ακόμα: η αγάπη, ο έρωτας, η πίστη και η προδοσία, όλα αριστοτεχνικά δοσμένα μέσα από τον πλούσιο, μεστό λόγο του Τηλέμαχου Μουδατσάκι.

Οι ηθοποιοί – φίλοι και συνεργάτες του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, Τίτος Λίτυνας και Νίκος Ανδριγιαννάκης ανέγνωσαν αποσπάσματα του βιβλίου κατά την παρουσίαση του από τον ίδιο τον συγγραφέα, συνεπαίρνοντας το κοινό στις σελίδες του.

Η πλοκή του είναι κινηματογραφική ενώ ξετυλίγεται σε γνώριμους τόπους της Κρήτης όπου η αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της για πάντα. Ο συγγραφέας ιχνογράφησε το ιστορικό παρελθόν μέσα από προσωπική έρευνα και μελέτη, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την σχετική βιβλιογραφία που άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στο τέλος του πονήματος μαζί με κατάλογο τοπωνυμιών και επεξηγηματικό γλωσσάρι.

Το «ΤΑΝΑΪΣ» κυκλοφόρησε φέτος τον Μάιο – ήδη μεταφράζεται στα Εβραϊκά και στα Σουηδικά ενώ θα ακολουθήσει μετάφραση και σε άλλες γλώσσες.

Η εκδήλωση συνέπεσε την ίδια ημέρα κατά την οποία τιμούνταν το ολοκαύτωμα της Βιάννου στην νότια πλευρά της Κρήτης με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως 365 μέρες τον χρόνο, στην Κρήτη και στην Ελλάδα τιμούμε, ενθυμούμαστε και δεν λησμονούμε τους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Μετά την ολοκλήρωση της ζεστής και όμορφης εκδήλωσης ο συγγραφέας Τηλέμαχος Μουδατσάκις είπε:

«Σας ευχαριστώ που αθρόοι συνδράματε στην καθέλκυση του «ΤΑΝΑΪΣ» ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚO-ΟΡΕΙΝO ΜΠΑΛΚOΝΙ ΤΟΥ Αγίου Κηρύκου στην Κόξαρη. Τους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες, τους αναγνώστες… Το ΚΟΙΠΟΔΙ που οργάνωσε την εκδήλωση και τον αγαπημένο μικρό μου Άγιο (Κηρύκο) που χρόνια τώρα νεύει την συμπάθεια του».

Το ΚΟΙΠΟΔΙ, ο Σύλλογος Βοριτσίου και ο Σύλλογος Κόξαρης, πρόσφεραν σπιτικό κέρασμα στους συμμετέχοντες.

Ο συγγραφέας

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις κατάγεται από το Ηράκλειο, είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης με διεθνή παρουσία και καθηγητής Πρακτικής και Θεωρίας του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει γράψει βιβλία για το θέατρο και μυθιστορήματα. Το 2007 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το «Άμφια εταίρας» που ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2008 ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο χειροτέχνης του αίματος».

Ένα βιβλίο για το έγκλημα που δεν γνωρίζει όρια

«ΤΑΝΑΪΣ – Το πικρό πλοίο του χωρισμού» του Τηλέμαχου ΜουδατσάκιΙούνιος του ’44. Το ατμόπλοιο Τάναϊς αναχωρεί από το λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου στοιχισμένο σε νηοπομπή, με τους Εβραίους της Κρήτης, άνδρες της Αντίστασης και Ιταλούς αιχμαλώτους.

Ενώ καταπλέει για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό το Άουσβιτς, τορπιλίζεται από το συμμαχικό υποβρύχιο ViVid και βυθίζεται έτσι από φίλια πυρά.

Από το ναυάγιο σώζονται οι ήρωες του καθηλωτικού αυτού μυθιστορήματος, άλλοι στα καταδιωκτικά της νηοπομπής, άλλοι στο πλωτό νοσοκομείο Αγία Σκέπη, στο οποίο έχει επιβιβασθεί και μια σατανική πράκτωρ της Γκεστάπο με αδιευκρίνιστη αποστολή.

Ο τορπιλισμός του Τάναϊς εξάπτει ως θρυαλλίδα τη δράση.

Τα γεγονότα δυναμιτίζουν το ένα το άλλο σε πυρακτωμένο έδαφος: το προφητικό όνειρο ενός παιδιού, ένας έρωτας που υποθηκεύει τον σπόρο του στον πικρό χωρισμό, το πορνείο στο Μπλοκ 24 όπου μια γυναίκα κρύβει ένα καταλυτικό μυστικό, το εκρηκτικό Άουσβιτς, μια επική απόδραση, μια δολοφονία όπου όλοι είναι ύποπτοι εκτός από τον πραγματικό ένοχο.

Ένα βιβλίο για το έγκλημα που δεν γνωρίζει όρια και την οργίλη Νέμεση που σπεύδει να το καταστείλει.

Πηγή: Πατρίς