Donations

Γιομ Ασσοά. Ημέρα του Ολοκαυτώματος, 11 Απριλίου 2018. Οι Εβραίοι θρηνούν 6.000.000 ομοθρήσκους τους που άδικα και βάναυσα θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων! Την ίδια ακριβώς μέρα, στην Ελλάδα, η «Εφημερίδα των Συντακτών», γνωστή για τον ανελέητο αγώνα της κατά του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού, φιλοξένησε σκίτσο στο οποίο Ισραηλινός στρατιώτης αφήνει τα ίχνη των ματωμένων χεριών του στο Τείχος των Δακρύων, δίπλα σε πολλά άλλα ματωμένα αποτυπώματα, άλλων ανθρώπων που προφανώς προσεύχονταν πριν από αυτόν. Ξέρετε, όλοι οι Εβραίοι έχουμε επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων, πολλοί από εμάς προσεύχονται και ακουμπούν το Τείχος αυτό που είναι οτι απέμεινε από το Ναό του Σολομώντα. Τα ματωμένα αποτυπώματα, κατά τον σκιτσογράφο, μπορούν να είναι τα ματωμένα αποτυπώματα κάθε Εβραίου που έχει επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων! Μια μέρα νωρίτερα, φιλοξενήθηκε στην ίδια εφημερίδα άλλο σκίτσο (του ιδίου σκιτσογράφου) όπου η Λωρίδα της Γάζας ταυτιζόταν με κρατούμενο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης!

Σκίτσα τα οποία θα ζήλευε βέβαια ο αρχιτέκτων της Ναζιστικής προπαγάνδας, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, προκειμένου να αποδείξει τον εγκληματικό χαρακτήρα του Εβραίου της εποχής εκείνης. Αλοίμονο όμως! 74 χρόνια μετά, δεν είναι δυνατόν να δαιμονοποιηθεί ο Εβραίος και μάλιστα την ημέρα του Ολοκαυτώματος! Μπορεί όμως να ταυτιστεί ο Ισραηλινός στρατιώτης, ο Ισραηλινός πολίτης, με το «απόλυτο κακό»: Με τους Ναζί! Ετσι κανείς δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Λάθος! Η ταύτιση των Ισραηλινών με το «απόλυτο κακό» δεν είναι τίποτε άλλο από την απογύμνωση του κράτους του Ισραήλ από κάθε ηθική αξία. Είναι αυτό ακριβώς που επιδίωξε και πέτυχε ο Γκέμπελς, δηλαδή την απογύμνωση του Εβραίου από κάθε ηθική αξία, για να οδηγήσει τους Γερμανούς, τον πιο πολιτισμένο λαό της Ευρώπης, στην εκτέλεση του πλέον εγκληματικού σχεδίου βιομηχανικής εξαφάνισης του Εβραϊκού λαού. Και ο σχεδιασμός του αυτός περιελάμβανε και σκίτσα… Τα σκίτσα του Γκέμπελς συνιστούσαν άρνηση του δικαιώματος του Εβραίου να ζει. Ηταν σκίτσα του παραδοσιακού αντισημιτισμού.

Η κριτική στην πολιτική ενός κράτους είναι απολύτως σεβαστή,απαραίτητη και πολλές φορές χρήσιμη. Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί την εικόνα ενός Ισραηλινού στρατιώτη να πυροβολεί εν ψυχρώ έναν άοπλο. Η εγκληματική συμπεριφορά όμως, ενός στρατιώτη, ο οποίος μάλιστα θα οδηγηθεί ενώπιον της Ισραηλινής Δικαιοσύνης, και που καταδικάστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, δεν μπορεί να τεκμηριώνει την ταύτιση ενός ολόκληρου λαού με το «απόλυτο κακό». Η δαιμονοποίηση του κράτους του Ισραήλ συνιστά άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του και αυτή είναι η μορφή του σύγχρονου αντισημιτισμού. Αυτήν ακριβώς την δαιμονοποίηση επιδιώκουν τα σκίτσα που φιλοξενήθηκαν από την «Εφημερίδα των Συντακτών». Σκίτσα που ευχαρίστως θα υιοθετούσε, κάθε επίδοξος τρομοκράτης προκειμένου να τεκμηριώσει το μίσος του εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ.

Το Ιράν και οι δορυφόροι του, η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η Χεσμπολά στο Νότιο Λίβανο επιδιώκουν την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. Δεν το λέω εγώ. Το διακηρύσσουν οι ίδιοι με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Και διερωτώμαι πραγματικά πως θα αντιδρούσε ένας οποιοσδήποτε σοβαρός στρατός που θα υπερασπιζόταν την ασφάλεια της χώρας του όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να παραβιάσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα προκειμένου, επαναλαμβάνω όπως οι ίδιοι διαξηρύσσουν, να εξαφανίσουν τους κατοίκους αυτής της χώρας. Τα νότια σύνορα του Ισραήλ είναι διεθνώς αναγνωρισμένα μετά τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε με την Αίγυπτο το 1978 και την αποχώρηση των Ισραηλινών από την Λωρίδα της Γάζας το 2005. Η Χαμάς για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα για να πλήξει την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών.

Όπως είπε και η πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέϊρ, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, οι Αραβες πρέπει να αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο από ότι μισούν τους Ισραηλινούς. Το έκαναν οι Αιγύπτιοι, το έκαναν οι Ιορδανοί, το κάνουν οι Σαουδάραβες και ζουν ειρηνικά με το Ισραήλ. Ας ελπίσουμε ότι γρήγορα θα το κάνουν και οι Παλαιστίνιοι ώστε να αποκτήσουν και εκείνοι την δική τους πατρίδα δίπλα στο Ισραήλ και όχι αντί του Ισραήλ.

Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, «Εφημερίδα των Συντακτών», 16/4/2018