Donations

1. Ποιες είναι οι δύο γιορτές που πάνε μαζί;

Το Ρος Ασανά και το Γιομ Κιπούρ. Η πρώτη είναι η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά και, κυριολεκτικά, σημαίνει κεφαλή του χρόνου. Η δεύτερη, Μέρα του Εξιλασμού, είναι η πιο ιερή μέρα του χρόνου για τους Εβραίους.

2. Πώς συνδέονται οι 2 γιορτές;

Οι μέρες που μεσολαβούν μεταξύ των δύο γιορτών ονομάζονται Γιαμίμ Νοραϊμ (Ημέρες του Δέους) λόγω του υψηλού βαθμού θρησκευτικότητας που τις διέπει.

3. Από πού κι ως πού Πρωτοχρονιά το Σεπτέμβριο;

Το Εβραϊκό ημερολόγιο δεν έχει σχέση με το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Ούτε σε επίπεδο μήνα ούτε σε επίπεδο έτους. Το Ρος Ασανά πέφτει την πρώτη μέρα του Εβραϊκού μήνα Τισρί, που είναι ο έβδομος μήνας του έτους και θεωρείται ο πιο κατάλληλος για νέο ξεκίνημα, εφόσον είναι φθινόπωρο και η φύση έχει συμπληρώσει τον κύκλο της.

4. Δηλαδή, η Πρωτοχρονιά πότε πέφτει ακριβώς και ποιά Εβραϊκή χρονιά είναι;

Φέτος, το Ρος Ασανά σηματοδοτεί την έλευση της χρονιάς 5775 και πέφτει την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου του 2014. Η μέτρηση ξεκινά από τη δημιουργία του Αδάμ και της Εύας, την έκτη ημέρα της Δημιουργίας του κόσμου.

5. Τί σημαίνει Πρωτοχρονιά για τους Εβραίους;

Ο Νέος Χρόνος φέρνει το άτομο ενώπιον του Θεού. Είναι μια μεγάλη μέρα που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, στην αέναη προσπάθεια για καλύτερη διαβίωση του ανθρώπου στη Γη. Γι αυτό και η γιορτή ακολουθεί μια περίοδο προπαρασκευής, η οποία σημειολογικά αναδεικνύεται με τον ήχο του Σοφάρ κάθε μέρα του (προηγούμενου) μήνα Ελούλ.

6. Ποιές είναι οι βασικές παραδόσεις την Πρωτοχρονιά;

Το οικογενειακό τραπέζι την παραμονή της γιορτής που ακολουθεί τη λειτουργία στη Συναγωγή. Το τραπέζι είναι πλούσιο σε εδέσματα και οι προσευχές διαβάζονται για τους καρπούς της γης και των δένδρων μαζί με τις ευχαριστίες στο Δημιουργό που μας έκρινε άξιους να φτάσουμε σ’ αυτή την ημέρα, να εγκαινιάσουμε ακόμα μια νέα χρονιά. Χαρακτηριστική η παρουσία του ροδιού στο τραπέζι που συμβολίζει την ευχή να αυξηθούν οι πράξεις δικαιοσύνης όπως οι σπόροι του.

7. Και το Κιπούρ;

Δέκα ημέρες μετά το καινούργιο φεγγάρι του Ρος Ασανά, ακολουθεί το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι του Κιπούρ (φέτος, η παραμονή του Γιομ Κιπούρ είναι η 3η Οκτωβρίου). Η ανανέωση δίνει τη θέση της στην εξέλιξη, και στην πιο συνειδητοποιημένη ύπαρξη, με απώτερο σκοπό τη συνεύρεση και συμπόρευση με το Θεό.

8. Δηλαδή, ποια είναι η έννοια του Κιπούρ;

Το Κιπούρ κορυφώνει την περίοδο ενδοσκόπησης που αρχίζει με το Ρος Ασανά και αναδεικνύει τρεις ανθρωπιστικές αξίες:

την Τεσουβά (μετάνοια), η οποία είναι η επιστροφή σε αξίες και ιδανικά και η ανανέωση των δεσμεύσεών μας σε υψηλά πρότυπα ηθικής
την Τεφιλά (προσευχή), στα πλαίσια της εσωτερικής αναζήτησης και αξιολόγησης του εαυτού μας και
την Τσεντακά (φιλανθρωπία), λέξη που προέρχεται από τη λέξη Τσέντεκ (δικαιοσύνη).
9. Άρα, είναι σα μια διαδικασία τριών βημάτων;

Ακριβώς. Μετανοούμε, συνδεόμαστε με το Θεό μέσα από την προσευχή και γινόμαστε δίκαιοι και φιλάνθρωποι.

10. Υπάρχουν περιορισμοί την περίοδο του Κιπούρ;

Στη διάρκεια του Κιπούρ οι υγιείς και ενήλικοι επιβάλλεται να απέχουν από το φαγητό. Η νηστεία αρχίζει με τη Δύση του ηλίου την παραμονή της γιορτής και τελειώνει με το σάλπισμα του Σοφάρ το επόμενο βράδυ. Απαγορεύεται κάθε εργασία όπως επίσης και ποτό, αρώματα στο σώμα, συζυγικές σχέσεις, πλύσιμο για ευχαρίστηση και δερμάτινα παπούτσια και ρούχα.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*