Donations

Οι atenistas για μια ακόμη φορά εκπλήσσουν και απασχολούν την πόλη, αναδεικνύοντας πλευρές της κρυμμένης και ενίοτε χαμένης της γοητείας, μιας και το πρώτο Art Night που διοργανώνουν, ένας θεσμός που ήδη υπάρχει σε αρκετές χώρες, είναι προ των πυλών..

Save the Date!

Οι προετοιμασίες για to event έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Έλενα Γραμμένου, εκ των βασικών συντονιστών της δράσης «αρχικά υπήρχε δυσπιστία για τη δυνατότητα υλοποίησης από μέρους μας, αλλά με πολλή προσπάθεια και πίστη στο όραμά μας, καταφέραμε να μεταπείσουμε αρκετούς πολιτιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι υιοθέτησαν την ιδέα μας και συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίησή της. Ευελπιστούμε η δράση να αγκαλιαστεί από το κοινό και να στηριχθεί από την πολιτεία για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ετήσιος θεσμός και ευκαιρία προσέλευσης πολιτιστικού τουρισμού».

Το Σάββατο, λοιπόν, 23 Σεπτεμβρίου 2017, οι atenistas προσκαλούν τους Αθηναίους -και όχι μόνο- σε μια ολονύχτια περιήγηση για να ανακαλύψουν τις ποικίλες πολιτιστικές αποχρώσεις της πόλης. Φορείς, καλλιτέχνες, χώροι πολιτισμού, συμπράττουν αφιλοκερδώς για να υποδεχθούν με μια σειρά εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες έχουν οργανωθεί ειδικά για τη βραδιά αυτή, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Μουσική, συναυλίες, χορός, θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, προβολές, αφηγήσεις, μαραθώνιες αναγνώσεις, συλλογές αρχείων, ειδικές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παιχνίδια γνώσης, κυνήγι θησαυρού, installations, καλλιτεχνικά δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους, όλα μαζί συνδυάζονται σε αυτό το πρωτόγνωρο για το ελληνικό κοινό πολιτιστικό πάρτι.

Από τις 8 το βράδυ ως τις 2 το πρωί, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα σημεία του Αrt Night Athens. Αναλυτικός χάρτης με τα επισκέψιμα σημεία καθώς και τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα σε αυτά θα αναρτηθεί προσεχώς στο διαδίκτυο, ενώ έντυπη εκδοχή του οδηγού θα υπάρχει σε κάθε συμμετέχοντα χώρο, ώστε οι περιηγητές να επιλέξουν εκείνους που τους ενδιαφέρουν και να σχεδιάσουν κατά βούληση τη νυχτερινή τους περιπλάνηση. Αντίστοιχα θα είναι σε ισχύ η εφαρμογή για τα κινητά Clio Muse ώστε να υπάρχει και από εκεί πληροφόρηση για τη ροή των σημείων και των εκδηλώσεων τους. Στη μεταμεσονύχτια κορύφωση της δράσης, σε διάφορα μπαρ του κέντρου, θα σερβίρεται το ειδικό για την περίσταση κοκτέιλ Art Night Athens, σε συμβολική τιμή, μαζί με …σιμίτικο κουλούρι!

Ενδεικτικά οι χώροι που συμμετέχουν: Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών, Aegean College, Booze Cooperativa, British Council, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – ΑΣΣΚΑ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Free Thinking Zone, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Ωνάση (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης), Ινστιτούτο Θερβάντες, Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λύκειο του Αριστοτέλη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΣΤΑΣΥ – Σταθμός Κεραμεικού, Μουσείο Μπενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), ΝΕΟΝ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης, Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Παρούσες θα είναι και οι ορχήστρες του Δήμου Αθηναίων για να επενδύσουν με τον δικό τους τρόπο τη βραδιά.

Το Art Night Athens είναι μια διοργάνωση που προσβλέπει στη χαρά, στο αισιόδοξο μέλλον στους δύσκολους καιρούς, να ενώσει τους ανθρώπους, να τους φέρει κοντά στην πόλη τους και να αποδείξει ότι η Αθήνα, πέρα των άλλων, μπορεί να είναι και πολιτιστική μητρόπολη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συμβολικότητα της δράσης η Νεφέλη Κασάπη, έτερη βασική συντονίστρια «η τέχνη μας βγάζει από το σκοτάδι, για αυτό ξεκινάμε από τη νύχτα και φτάνουμε μέχρι την ημέρα, εκεί που περιμένει το φως…»

Έρχεται…

Πηγή: Νίκος Ρουμπής, 11.09.2017, MONOPOLI