Donations

ΟΖΝΕΪ ΑΜΜΑΝ – ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ

Ζύμη μαλακή.

Υλικά : 1 ποτήρι αλεύρι, 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ, 1/3 ποτήρι ζάχαρη, 1 δόση βανίλια, 100 γρ. μαργαρίνη, 1 κρόκο αυγού, 1 κουταλιά νερού ή χυμό πορτοκαλιού.

Τρόπος παρασκευής: Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε μια τρύπα στη μέση. Εκεί προσθέτουμε όλα τα υλικά. Τη μαργαρίνη τη λιώνουμε μ’ ένα πηρούνι ή την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε με το χέρι έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Κατόπιν ανοίγουμε φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού και χαράζουμε κύκλους μ’ ένα ποτήρι ή τρίγωνα με το μαχαίρι. Βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη σε σχήμα “Αυτιών του Αμάν”. Στα τρίγωνα, ενώνοντας τις τρεις γωνίες , στους κύκλους σαν σακουλάκι περίπου. Τα αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς έως ότου πάρουν χρώμα ……. ψημένης ζύμης. Όταν κρυώσουν τα διατηρούμε σε κλειστό κουτί. Πρίν τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Ιδέες για γέμιση : Το Πουρίμ συνηθίζεται να τρώμε σπόρους παπαρούνας. Οι σπόροι πρέπει να είναι φρέσκοι, αλλιώς πικρίζουν. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε γέμιση από καρύδι, φυστίκι ή χουρμά.
Συμβουλή: Η ποσότητα της γέμισης να είναι μισή από την ποσότητα της ζύμης.

ΚΟΥΜΠΕΤΑ
Υλικά: 1 κιλό σουσάμι, 1/2 κιλό ζάχαρη, 1/2 κιλό μέλι, 1 κούπα αμύγδαλα, φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη.
Τρόπος παρασκευής: Πλένουμε καλά το σουσάμι, το αφήνουμε να στεγνώσει και το καβουρδίζουμε στο τηγάνι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το μέλι και προσθέτουμε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Όταν δέσουν καλά, ρίχνουμε τη κουμπέτα σε βρεγμένο μάρμαρο και όπως είναι ζεστή, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ενός πόντου περίπου. Όταν κρυώσει λίγο την κόβουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια.

(Από το βιβλίο Εβραϊκές Γιορτές και Παραδόσεις – Ιδέες για μαγειρική από την Ι.Κ. Βόλου).

SAMSADIKAS DE MUES – ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ

Υλικά:
Για τη ζύμη: 1 βιτάμ, 1 γιαούρτι, 1/2 κιλό φαρίνα Γιώτης μπλέ, ελάχιστο αλάτι – ζάχαρη.
Για τη γέμιση: 4 κουταλιές ζάχαρη, 4 κουταλιές μέλι, 4 – 5 κουταλιές νερό , 1/2 κιλό καρύδια, κανέλλα, 2 -3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη.
Για το σιρόπι: 2 φυλτζάνια ζάχαρη, 1 φυλτζάνι νερό, 1 φυλτζάνι μέλι.

ρόπος παρασκευής : Μαλακώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας μια μάλλον μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Βράζουμε τη ζάχαρη και το μέλι και στο νερό και όταν λιώσουν ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα στη γεύση μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη φρυγανιά για να είναι η γέμιση συμπαγής. Ανοίγουμε τη ζύμη και κάνουμε τις σαμσαδίκας μικρές σαν μπουκίτσες. Τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη το νερό και το μέλι και ενώ αυτό βράζει ρίχνουμε λίγα – λίγα τα μπουρεκάκια για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην πιατέλλα. Σερβίρονται κρύα. Αντί για καρύδια, μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα και αντί ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας.