Donations

Παρουσίαση βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα
Δημήτρη Βλαχοπάνου.
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 6.30 μ.μ.
στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
(στην μικρή αίθουσα).

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου “Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641” παρουσιάζει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (μικρή αίθουσα), η Ηπειρωτική Αδελφότητα του Νομού Μαγνησίας με συνδιοργανωτή την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Ααρών Αβδελάς, μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, η κ. Αμαλία Καπότση, Οικονομολόγος, και ο κ. Ιωάννης Αναστασίου, Δημοσιογράφος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης αναλαμβάνει από την Ηπειρωτική Αδελφότητα το μέλος κ. Βασιλική Τράκη-Παπαδοπούλου.

Το μυθιστόρημα “Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641” ιστορεί το δραματικό οδοιπορικό του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Η ιστορία, φυσικά, του Ισαάκ Μιζάν δεν είναι παρά η κοινή πορεία απ’ τη ζωή προς την τιμωρία και το θάνατο των εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι 352 της Άρτας, οι 1725 των Ιωαννίνων, οι 250 της Πρέβεζας, οι 135 του Βόλου, οι 46.000 της Θεσσαλονίκης κλπ.

Ταυτόχρονα το βιβλίο καταγγέλλει τη ναζιστική κτηνωδία και τη βιομηχανία θανάτου που οργάνωσε το χιτλερικό καθεστώς για την εξαφάνιση των Εβραίων. Οι ελάχιστοι που σώθηκαν υποχρεώθηκαν να ζήσουν μέσα σε ένα νέο δράμα που ξετυλίχτηκε μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε στην Άρτα το 1927, όπου και έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν. Το Μάρτη μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου γνώρισε το φρικτό πρόσωπο της ναζιστικής κτηνωδίας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας, για να καταλήξει στο Μπέργκεν – Μπέλζεν.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που «ταξίδεψαν» για το Άουσβιτς – Μπιρκενάου σώθηκαν και επέστρεψαν μόνο τρεις. Ο Ισαάκ Μιζάν ζει σήμερα στη Γλυφάδα. Παρά τη δέκατη δεκαετία της ζωής του, διατηρεί ακέραια το μνήμη του και διδάσκει με τη δύναμη της ψυχής του την ακλόνητη πίστη του στην ιδέα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό, είναι το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου που παρουσιάζεται εδώ στο Βόλο, από την Ηπειρωτική Αδελφότητα, αφού είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου 2016, η παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… μια αληθινή ιστορία ».

Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος είναι φιλόλογος. Γεννήθηκε στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας και υπηρέτησε για 33 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το “Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641” είναι το δέκατο βιβλίο του και το τέταρτο μυθιστόρημά του. Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος επισκέπτεται για δεύτερη φορά ως συγγραφέας την πόλη του Βόλου. Δύο χρόνια πριν, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Εθνικό Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών παρουσίασαν το βιβλίο του «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», ένα βιβλίο που αναπλάθει με μυθιστορηματική γραφή το ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας, της νύφης του Κομμένου, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί ναζί στρατιώτες, μαζί με τον γαμπρό και σαράντα συγγενείς, τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και δολοφόνησαν 317 κατοίκους του, μεταξύ των οποίων 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών.