Donations

Ήταν 1η Ιουλίου 1971 όταν η Κοινότητά μας καλωσόριζε το νέο τηςΡαββίνο κ. Ισαάκ Μιζάν στην αγκαλιά της. Ακριβώς 43½ χρόνια μετά, η ίδια αυτή ζεστή αγκαλιά της Κοινότητας Αθηνών ανοίγει για να υποδεχθεί το Ραββίνο κ. Γκάμπριελ Νεγρίν που από την 1η Ιανουαρίου 2015 αναλαμβάνει τα ιερά του καθήκοντα ως Ραββίνος Αθηνών.

Ο Ραββίνος κ. Ισαάκ Μιζάν υπηρέτησε με συνέπεια και ευθύνη, πιστά και εμπνευσμένα την Κοινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια. Ευλόγησε με τις προσευχές του κάθε οικογένεια της Κοινότητας σε στιγμές χαράς και λύπης, δίδαξε την Τορά και γενικότερα τον εβραϊσμό σε δύο γενιές μελών της, φρόντισε για την ανάδειξη των θρησκευτικών αξιών και την τήρηση των κανόνων, επιμελήθηκε της έκδοσης εξαιρετικών βιβλίων και ερμήνευε με απλά λόγια τα ιερά κείμενα, ώστε να μπορούμε όλοι να καταλαβαίνουμε το νόημά τους, να παρακολουθούμε τις λειτουργίες και να συμμετέχουμε στις προσευχές. Είναι ακόμη ο άνθρωπος που, ως σσοχέτ, φρόντιζε για την κασσέρ διατροφή των μελών της Κοινότητάς μας. Και ως μοέλ, είχε την ευθύνη των περιτομών όλων σχεδόν των αρρένων μελών που γεννήθηκαν τα τελευταία 43 χρόνια στην Αθήνα και σε αρκετές άλλες πόλεις της Ελλάδας, ώστε να ενταχθούν σύμφωνα με την παράδοσή μας στην ισραηλιτική κοινότητα. Η συμβολή του στη σύγχρονη ιστορία της Κοινότητάς μας είναι σίγουρα μοναδική, υπερ-πολύτιμη.

Υγιής και με τη σοφία της πολύχρονης εμπειρίας του, ήρθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη. Ολόκληρη η Κοινότητά μας του εύχεται να έχει καλή υγεία και πολλές χαρές στη ζωή του από την αγαπημένη του οικογένεια. Η Κοινότητά μας τον ευχαριστεί για ό,τι έχει προσφέρει στην ίδια και τα μέλη της και θα τον κρατήσει κοντά της για να αντλεί δύναμη από την πίστη του και αισιοδοξία από τις προσευχές του.

Η διαδοχή του από τον Ραββίνο Γκάμπριελ Νεγρίν είναι ευλογία για την Κοινότητά μας, είναι μια ευτυχής περίσταση με τεράστια αξία για τη θρησκευτική συνέχειά της. Με την ευχή ΜΑΖΑΛ ΤΟΒ υποδεχόμαστε το νέο μας Ραββίνο και του ευχόμαστε υγεία και αξιοσύνη, σθένος και σοφία για το ιερό και δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Ο Ραββίνος Γκάμπριελ Νεγρίν είναι παιδί της Κοινότητας, μαθητής και απόφοιτος του Σχολείου μας, που από μικρή ηλικία εμπνεύστηκε από τη θρησκεία μας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στην Κρήτη, η Κοινότητά μας – με την πολύτιμη οικονομική συνδρομή του μεγάλου δωρητή μας κ. Μωρίς Γιουσουρούμ – του εξασφάλισε τα μέσα για τις ραββινικές του σπουδές στο Shehebar Sephardic Center της Ιερουσαλήμ, από το οποίο αποφοίτησε ως Ραββίνος. Παράλληλα έλαβε το δίπλωμα του Περιτομέα (Μοέλ), ενώ ολοκληρώνει και την εκπαίδευσή του ως Σφαγέας Κασσέρ (Σσοχέτ).

Οπλισμένος με την πολύ καλή εκπαίδευση που έλαβε αλλά και με τη νεανική του όρεξη, ο Ραββίνος Γκάμπριελ Νεγρίν φιλοδοξεί να συνεχίσει επάξια το έργο των προκατόχων του Ραββίνων της Κοινότητας, να διατηρήσει τους κανόνες και τις παραδόσεις μας αλλά και να εισαγάγει φρέσκιες ιδέες, μεθόδους και καινοτομίες που απαιτεί η προσαρμογή στη σύγχρονη ζωή, ειδικότερα δε στις νέες γενιές.

Η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά, μετά από μισό περίπου αιώνα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πείρα, οι γνώσεις και η εξοικείωση δεν αποκτώνται από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Ραββίνος Γκάμπριελ Νεγρίν, ένας νέος άνθρωπος 26 ετών, δεσμεύεται για τις προσπάθειές του να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά του ως ο Ραββίνος της Κοινότητάς μας και ταυτόχρονα να αναδείξει και νέες ενδιαφέρουσες πτυχές του ρόλου του. Ας τον αγκαλιάσουμε όλοι μας με αγάπη, με κατανόηση, με υπομονή και με το σεβασμό που ταιριάζει σε ένα Ραββίνο, στο Ραββίνο μας.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις ευχές όλων των μελών της Κοινότητας Αθηνών, καλωσορίζει το νέο μας Ραββίνο Γκάμπριελ Νεγρίν με την ευχή οι γνώσεις του, η βαθιά πίστη του και ο χαρακτήρας του να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχεια του έργου των άξιων προκατόχων του και ταυτόχρονα να ανανεώσουν και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τη θρησκευτική και πνευματική ζωή της Κοινότητάς μας.

ΜΑΖΑΛ ΤΟΒ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο