Donations

Ψηφίσματα Οργανισμών και Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του αειμνήστου Μωϋσή Κωνσταντίνη, τέως Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ DAVID HARRIS (AJC)

Λυπήθηκα βαθύτατα που πληροφορήθηκα από το ΚΙΣΕ την απώλεια του αγαπητού μας φίλου, Μωυσή Κωνσταντίνη.

Εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, επιθυμώ να εκφράσω τα από καρδιάς συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Θα θυμόμαστε πάντα τον Μωυσή ως ένα διακεκριμένο, αφοσιωμένο και σεβαστό ηγέτη της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδας.

Μετά τη Σοά, η οποία προκάλεσε τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στην αγαπημένη του πατρίδα, ήταν αποφασισμένος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της εβραϊκής ζωής, στη διατήρηση της μνήμης και να επαναφέρει την ελπίδα.

Συμμετείχε συχνά στο ετήσιο GlobalForumτης AJC στην Ουάσιγκτον και είχαμε τακτές συναντήσεις μαζί του κατά τις επισκέψεις της AJC στην Αθήνα. Πάντα επωφελούμασταν από τη σοφή συμβουλή του και είχαμε το προνόμιο να αποτίσουμε τιμή στο έργο του.

Θα μας λείψει ο Μωυσής. Είθε η μνήμη του να είναι μία αιώνια ευλογία και έμπνευση.

Με λύπη και συμπόνια,

David Harris

Διευθύνων Σύμβουλος Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής

***

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ EUROPEAN JEWISH CONGRESS

Αγαπητοί Φίλοι,

Με βαθιά οδύνη και θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού μας φίλου Μωυσή Κωνσταντίνη. Θρηνούμε την απώλεια ενός εξαίρετου ανθρώπου και αφοσιωμένου Εβραίου ηγέτη.

Εκ μέρους της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδας, καθώς και στην οικογένεια Κωνσταντίνη.

Είθε ο παντοδύναμος να τον αναπαύσει αιώνια και η μνήμη του να είναι για πάντα ευλογία, Ευλογημένη η Μνήμη του.

Με βαθύτατη συμπόνια,

Ο Πρόεδρος EJC Moshe Kantor

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος EJC Raya Kalenova

***

– ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ TWITTER

«Η Πρέσβυς του Ισραήλ, κ. Ιρίτ Μπεν Αμπά και η Πρεσβεία εκφράζουν την μεγάλη τους θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου του ΚΙΣ, Μωυσή Κωνσταντίνη και μεταφέρουν τα βαθιά συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του και την ελληνική εβραϊκη Κοινότητα. Αιωνία του η μνήμη».

***

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, συνήλθε έκτακτα σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2018, μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του αείμνηστου

ΜΩΫΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε., θερμού υποστηρικτή του έργου του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού άκουσε τον Πρόεδρο, κ. Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα, να περιγράφει την καίρια συμβολή του εκλιπόντος στην πραγματοποίηση των στόχων του Ε.Μ.Ε. και το σταθερό ενδιαφέρον του για την πρόοδο του Μουσείου, καθώς και να σκιαγραφεί τον ακέραιο χαρακτήρα, την ευρυμάθεια και το ήθος του,

αποφάσισε:

1. Να παραστεί εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου στην κηδεία.

2. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

3. Να διατεθεί στη μνήμη του, δωρεά υπέρ αγαθοεργών σκοπών.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα μέσα ενημέρωσης του Μουσείου.

Ο Πρόεδρος ΣΑΜΟΥΗΛ (ΜΑΚΗΣ) ΜΑΤΣΑΣ

Ο Ταμίας ΓΚΥ ΝΑΤΑΝ

***

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Μωϋσή Κωνσταντίνη. Η προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό υπήρξε ανεκτίμητη. Παρακαλώ, Κύριε Πρόεδρε, όπως μεταφέρετε την αμέριστη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

***

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΠΑΙΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος (ΟΠΑΙΕ), σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 2018, με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του

Μωυσή Κανάρη Κωνσταντίνη

ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και ιδρυτικό μέλος και μέχρι το θάνατό του Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του, η μακρόχρονη ενασχόλησή του με τα ζητήματα του εβραϊσμού, η πίστη και η τήρηση των παραδόσεων, ήταν οι γνώμονες με βάση τους οποίους εργάστηκε για τα κοινά. Η εναγώνια προσπάθειά του να καταστήσει και να συνεχίσει τον εναπομείναντα ελληνικό εβραϊσμό, ισότιμο συνομιλητή των μεγάλων ευρωπαϊκών κοινοτήτων, ήταν κύριο μέλημά του.

Η συμμετοχή του σε πνευματικά ιδρύματα, φορείς και Επιτροπές και η συνεχής ενασχόλησή του με τον φιλοτελισμό, τον ανέδειξαν σε κορυφαία μορφή των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

1. Να παραστούν στην κηδεία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Να επιδοθεί το ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα εβραϊκά ενημερωτικό δελτία

Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΤΑΡΑΜΠΟΥΛΟΥΣ

Η Εντ. Σύμβουλος ΧΑΝΑ ΠΙΝΤΟ

***

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, συνήλθε εκτάκτως ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του κ. Μίνου Μωυσή, μόλις πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση της απώλειας του

ΜΩΫΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Ο Μωυσής – Μάκης Κωνσταντίνης υπήρξε μια σπάνια ηγετική προσωπικότητα για τον Ελληνικό Εβραϊσμό. Για πολλές δεκαετίες προσέφερε εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε πολλά και ποικίλα ζητήματα της Εβραϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα. Για σχεδόν 15 χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιμονή και ρεαλισμό ηγήθηκε του Ελληνικού Εβραϊσμού, δίνοντας δύσκολους αγώνες για τα διακυβεύματά του και εκπροσώπησε τις Εβραϊκές Κοινότητες επάξια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ήταν απόλυτα προσηλωμένος στην αποστολή του και αντιμετώπισε με θάρρος και αποφασιστικότητα τον αντισημιτισμό από πολλές πλευρές. Ανέπτυξε σχέσεις με όλες τις κορυφαίες Εβραϊκές Οργανώσεις στον κόσμο, με την επίσημη Ελληνική Πολιτεία, με την Πνευματική και Θρησκευτική ηγεσία της χώρας, σχέσεις ειλικρινείς και αμοιβαίου σεβασμού και τις έθετε πάντα την υπηρεσία της ευγενούς αποστολής του να υπηρετεί τις Εβραϊκές Κοινότητες στην Ελλάδα. Ο Μάκης Κωνσταντίνης ήταν επίσης ένας διακεκριμένος λόγιος άνθρωπος με τεράστιο πολιτιστικό και πνευματικό υπόβαθρο, λάτρης της ιστορίας και της ιστορικής έρευνας, με πλήθος εκδόσεων, άρθρων, βιβλίων και μελετών. Ο Ελληνικός Εβραϊσμός στέκεται με οδύνη στην απώλειά του και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στην οποία ήταν υπερήφανος που ανήκε, εκφράζει την ευχή να είναι παντοτινή και ευλογημένη η μνήμη του. Το Κοινοτικό Συμβούλιο

αποφασίζει ομόφωνα:

1. Να διατεθεί τιμής ένεκεν ο χώρος ταφής του στο τμήμα των τιμητικών τάφων του Εβραϊκού Τμήματος στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών

2. Να παραστεί στην κηδεία του

3. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του

4. Να εκφωνηθεί επικήδειος χαιρετισμός

Ο Πρόεδρος ΜΙΝΟΣ ΜΩΥΣΗΣ

Ο Γεν. Γραμματέας ΖΟΖΕΦ ΜΙΖΑΝ

***

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση μόλις πληροφορήθηκε τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του

ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ του ΚΑΝΑΡΗ

O Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ αναφέρεται στην προσωπικότητα του αειμνήστου εκλιπόντος, τ. Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Επίτιμου Μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ο Μωϋσής Κωνσταντίνης εργάστηκε με πάθος για τον Ελληνικό Εβραϊσμό μια ολόκληρη ζωή. Μεγάλωσε μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο του καλλιέργησε έμπρακτα, την έμφυτή του ανάγκη για προσφορά.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Κ.Ι.Σ.Ε. από το 1992 – 1997 και το 1998 εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου στο οποίο κατείχε μέχρι και το 2010 ενώ στο ίδιο αξίωμα υπηρέτησε επίσης από το 2015 μέχρι 2016, βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του Κανάρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. Είχε προηγηθεί η θητεία του ως Πρόεδρου της Εβραϊκής Νεολαίας στα νεανικά του χρόνια καθώς και αυτή ως Προέδρου της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Κ.Ι.Σ.Ε. την περίοδο 1979 – 1997. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος από την ίδρυση του. Παράλληλα είχε για πολλά χρόνια ασχοληθεί με τα κοινά της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.

Τιμήθηκε με τον Χρυσό Αετό της Αποκαλύψεως μετά Πατριαρχικού Διπλώματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και με άλλα μετάλλια και διακρίσεις. Ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με πληθώρα ενδιαφερόντων και αστείρευτη ενέργεια κάτι που αντικατοπτρίζεται στην πολύπλευρη συγγραφική του δραστηριότητα, στην αρθογραφία του σε εφημερίδες και περιοδικά, στην επί δεκαετίες ενασχόλησή του ως ειδικός σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ., στην ενεργή συμμετοχή του ως μέλος πολλών φιλοτελικών ενώσεων και οργανισμών αλλά και στην παράλληλη εργασία του διευθύνων σύμβουλος ανώνυμων εταιρειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα τα ΕΛ.ΤΑ τον τίμησαν για την προσφορά του συμπεριλαμβάνοντάς τον στη σειρά «Μορφές του Ελληνικού Φιλοτελισμού»», ενώ βέβαια τιμητικές διακρίσεις του είχαν απονείμει και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Λάρισας και του Βόλου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που τον τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου μέλους του 2004.

Στη διάρκεια της πολύχρονης ενασχόλησής του με τα θέματα του Ελληνικού Εβραϊσμού και με την ιδιότητα του Προέδρου του Κ.Ι.Σ.Ε. έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Πολλά μνημεία Ολοκαυτώματος και αναθηματικές στήλες που έχουν αναγερθεί ανά την Ελλάδα είναι προϊόντα και των δικών του ενεργειών, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κοινότητες (όπου υπάρχουν), καθώς και με τους αντίστοιχους Δήμους.

Παράλληλα, στήριξε την Παιδεία και την έρευνα, τη Μνήμη της Ιστορίας, τα βιβλία και τη γνώση. Το Κ.Ι.Σ.Ε. εξέδωσε πολυάριθμα βιβλία στη διάρκεια της θητείας του, ενώ συνεργαστήκαμε στενά και για τη θέσπιση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Όλες του οι ενέργειές στόχευαν πέρα από το εφήμερο. Στη δημιουργία ενός πλαισίου παιδείας και των απαραίτητων εκπαιδευτικών του εργαλείων, για τις επόμενες γενιές. Δεν πρέπει δε ξεχαστεί ότι ανέπτυξε τις σχέσεις του Ελληνικού Εβραϊσμού με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και με το Ισραήλ. Συνόδευσε Προέδρους της Δημοκρατίας και κυβερνητικά στελέχη σε επισκέψεις στο Ισραήλ, δηλώνοντας έτσι την υποστήριξη του Ελληνικού Εβραϊσμού στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της. Ταυτόχρονα ενίσχυσε το κύρος του Κ.Ι.Σ.Ε., μέσα από επαφές με φορείς της Πολιτείας, με πολιτικούς παράγοντες, αλλά και με την επιστημονική κοινότητα. Και αν όλα αυτά σκιαγραφούν το προφίλ ενός πολυάσχολου ανθρώπου πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο Μωυσής Κωνσταντίνης έκανε όλα τα παραπάνω χωρίς να παραμελεί την οικογένειά του, που τον στήριζε και τον περιέβαλε με αγάπη.

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που δούλεψε ακούραστα, από παιδί σχεδόν, για την πρόοδο και την προκοπή του Ελληνικού Εβραϊσμού. Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του έναν πολύτιμο φίλο και συνοδοιπόρο και οι νεώτεροι που πιθανώς να μην είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν καλά, μια προσωπικότητα που πρέπει να αποτελεί γι΄ αυτούς παράδειγμα προς μίμηση, για τη δύναμη ψυχής και την γνήσια αγάπη του για τον Ελληνικό Εβραϊσμό. κατόπιν το Κοινοτικό Συμβούλιο

αποφασίζει ομόφωνα:

Να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος
Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος τα συλλυπητήριά του και την συμμετοχή του στο πένθος της.
Να δωρίσει, εις μνήμην του αειμνήστου, το ποσό των €500 υπέρ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος καθώς και το ποσό των €500 υπέρ του Εβραϊκού Σχολείου Αθηνών.
Να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του αειμνήστου και να το δημοσιεύσει στον εβραϊκό Τύπο.
Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Η Γραμματέας ΧΑΝΑ ΠΙΝΤΟ

***

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας συνήλθε έκτακτα σήμερα Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, ύστερα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του

ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

τέως Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας

Ο Πρόεδρος κ. Μώρις Μαγρίζος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, χαρακτηρίζοντάς τον ως μια από τις πιο εξέχουσες μορφές του Ελληνικού Εβραϊσμού, τον οποίο υπηρέτησε επί δεκαετίες με γνώση, σύνεση, εργατικότητα και διορατικότητα. Αναφέρθηκε στην πολυετή πορεία του ως Προέδρου του ΚΙΣΕ κατά την οποία εργάστηκε με προσήλωση για τις προτεραιότητες που είχε θέσει για το κεντρικό όργανο του ελληνικού εβραϊσμού, δηλαδή την εξωστρέφεια, την προαγωγή των δημοσίων σχέσεων και των εκπαιδευτικών δράσεων, την ανάδειξη της ιστορίας των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και την ισχυροποίηση του κύρους του ΚΙΣΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Μαγρίζος αναφέρθηκε επίσης στη λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία του εκλιπόντος στα ΕΛΤΑ, την προσφορά του στον ελληνικό Φιλοτελισμό και στο αξιόλογο συγγραφικό έργο του, για τα οποία διακρίθηκε και βέβαια στην αγάπη και τη φροντίδα του προς την οικογένειά του. Τέλος, ο κ. Μαγρίζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιδιαίτερη σχέση του Μωυσή Κωνσταντίνη με την Κοινότητα μας, την αγάπη και τη στήριξη με την οποία την περιέβαλε όλα τα χρόνια που ήταν στο συμβούλιο του ΚΙΣ, μια σχέση η οποία επισφραγίστηκε με την ανακήρυξή του σε Επίτιμο μέλος της Κοινότητας Λάρισας που έγινε σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Απρίλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού άκουσε και συζήτησε όλα τα παραπάνω και θεωρώντας το πολυσήμαντο έργο του Μωυσή Κωνσταντίνη ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τον μεταπολεμικό ελληνικό εβραϊσμό,

Ψηφίζει:

1. Να παραστεί ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. στην κηδεία του

2. Να τελεστεί στη μνήμη του επιμνημόσυνη δέηση στη Συναγωγή Λάρισας

3. Να διατεθεί στη μνήμη του ποσό 500€ για τη εβραϊκή εκπαίδευση των παιδιών της Ι.Κ.Λ.

4. Να επιδοθεί το ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό εβραϊκό Τύπο

Ο Πρόεδρος ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΣ

Η Γραμματέας ΜΠΕΤΤΥ ΜΑΓΡΙΖΟΥ

***

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου συνήλθε έκτακτα σήμερα, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 10 το πρωί, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του τ. Προέδρου του Κ.Ι.Σ.Ε.

ΜΩΥΣΗ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Και αφού άκουσε τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Μαρσέλ Σολομών, που σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος, λέγοντας τα εξής:

«O Μωυσής Κωνσταντίνης, επίτιμο μέλος της Κοινότητάς μας και εξέχουσα προσωπικότητα του Ελληνικού Εβραϊσμού, προσέφερε για πολλά χρόνια σημαντικές και ανεκτίμητες υπηρεσίες στον ελληνικό και διεθνή εβραϊσμό από διάφορες θέσεις, με κορυφαία αυτή του Προέδρου του Κ.Ι.Σ.Ε. Αναδείχθηκε ως σημαντική προσωπικότητα, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε όλα όσα ασχολήθηκε, είτε ως επιτελικός σύμβουλος στα ΕΛ.ΤΑ, είτε ως ερευνητής της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας, είτε ως συγγραφέας βιβλίων-βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα» – ενώ έτυχε πολλών άλλων σημαντικών διακρίσεων από κορυφαίους φορείς σε αναγνώριση των πολλών δραστηριοτήτων του.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και προκαλεί μεγάλη οδύνη σε ολόκληρο τον εβραϊσμό και σε όλους όσοι τον γνώριζαν».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:

1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά του, επιδίδοντας το παρόν ψήφισμα προς στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

2. Να παραστεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρσέλ Σολομών, αγαπημένος φίλος και συνεργάτης, στην κηδεία του.

3. Να προσφέρει στη μνήμη του, στο Εβραϊκό Σχολείο Αθηνών 150 ευρώ και στο γηροκομείο «Σαούλ Μοδιάνο» 150 ευρώ.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν στα “Νέα μας” και στο “Άλεφ”.

Ο Πρόεδρος ΜΟΡΔΟΧΑΙ ΣΟΛΟΜΩΝ

Ο Γεν. Γραμματέας ΒΙΚΤΩΡ ΦΙΛΟΣΩΦ

-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα μόλις πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση της απώλειας του

ΜΩΥΣΗ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος του ΚΙΣΕ επί 13 χρόνια, διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και ειδικός Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛ.ΤΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος ως άξιου Εβραίου και ακούραστου ηγέτη του Ελληνικού Εβραϊσμού

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

α) Να εκπροσωπηθεί στην κηδεία του από τον Πρόεδρο της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου,

β) Να χορηγηθεί δωρεά ποσού 100,00 € στο Εβραϊκό Σχολείο Αθηνών στη μνήμη του εκλιπόντος και

γ) Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του.

Ο Πρόεδρος ΙΑΚΩΒ ΒΕΝΟΥΖΙΟΥ

Ο Γεν. Γραμματέας ΜΑΤΑΘΙΑΣ ΒΑΡΟΥΧ

***

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ.

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ. ΡΟΔΟΥ – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

– ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Χ. ΚΟΒΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

– ΨΗΦΙΣΜΑ WIZO -ZIV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Πηγή: Κ.Ι.Σ.Ε.