Donations

Για 5ο χρόνο οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε».

poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ.210-3228839


Έκθεση της Άρτεμις Αλκαλάη με τίτλο «EMMONEΣ objets trouvés»

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, 12:30 μμ

EMMONEΣ objets trouvés

Οι φθαρμένες, εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κούκλες-καλούπια και τα κομματιασμένα τους μέλη αιωρούνται σε μια αέναη επανάληψη στον λευκό χώρο.

Αναδεικνύουν το άχρονο και επαναλαμβανόμενο τοπίο της βίας, της φθοράς και της εγκατάλειψης. Ως σύμβολο/υποκατάστατο του ανθρώπινου σώματος, η κούκλα, καταγγέλλει το συνεχές τοπίο πολέμου και βίαιων εκτοπίσεων που μετατρεπουν το σώμα σε αναλώσιμο άχρηστο υλικό.

Ταυτόχρονα σχολιάζει την αδυσώπητη καταναλωτική κοινωνία της μιας χρήσης που μετατρέπει έμψυχα και άψυχα σε απόβλητα υλικά.

Με αυτή την έκθεση ολοκληρώνεται μια τριλογία-εμμονή στο ίδιο θέμα.

Η Άρτεμις Αλκαλάη ξεκίνησε το αντιπολεμικό της έργο 1999 με την έκθεση ΜΝΗΜΗ, μια σειρά από μαριονέτες και γλυπτά από ύφασμα, για να συνεχίσει το 2015 με πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και καταναγκαστικής εργασίας (Άουσβιτς και το Μπέργκεν Μπέλζεν) και να καταλήξει τώρα σε μια διευρυμένη οπτική του θέματος με τη φωτογραφική σειρά των objets trouvés.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Στέφωση

Διάρκεια έκθεσης 12 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.
Ωράριο επίσκεψης 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.


Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» (1997)

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, 8:30 μμ

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήρθαν από την Ισπανία το 1492, όταν η Ιερά Εξέταση τους εξανάγκασε σε μαζική φυγή προκειμένου να αλλαξοπιστήσουν. Επί αιώνες συνέβαλαν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Ζούσαν αρμονικά μαζί με τους Έλληνες και τους Τούρκους, αποτελούσαν δε τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της πόλης, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον ελληνικό στρατό.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, η εβραϊκή κοινότητα έμελλε να ξεκληριστεί. Από τους 55.250 Θεσσαλονικείς Εβραίους αφανίστηκε ολοσχερώς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί το 96%. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται οι μαρτυρίες από πολλούς επιζήσαντες, τόσο για τα ωραία χρόνια, όσο και για το δράμα του Ολοκαυτώματος.

«Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» (1997), 55 λεπτά
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Σοφιανόπουλος
Σενάριο: Bασίλης Bασιλικός


Προβολή ταινίας «Η Θυσία του Κόρτσακ» (1990)
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, 8:30 μμ

Η ταινία αποτίει φόρο τιμής στον Πολωνό-Εβραίο γιατρό, παιδαγωγό και συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος θεωρείται και πρόδρομος της χάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Κόρτσακ, ιδρυτής δυο ορφανοτροφείων στην προπολεμική Βαρσοβία, αφιέρωσε τη ζωή του στα ορφανά παιδιά, τα οποία και ακολούθησε στην μετακόμισή τους στο Γκέτο της Βαρσοβίας, αλλά και τους θαλάμους αερίων του χιτλερικού στρατοπέδου της Τρεμπλίνκα το 1942.

Για τον Γιάνους Κόρτσακ θα μιλήσουν από την παιδαγωγική ομάδα “Το Σκασιαρχείο” οι Αγγελική Βαρελά, συγγραφέας, Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, φιλόλογος-μεταφράστρια, Χαράλαμπος Μπαλτάς, δάσκαλος και Φωτεινή Παπαρήγα, εκπαιδευτικός-μεταφράστρια.

«Η Θυσία του Κόρτσακ» (1990), 115 λεπτά
Σκηνοθεσία: Αντρέϊ Βάϊντα
Σενάριο: Ανιέσκα Χόλαντ


«Χορός και Ολοκαύτωμα» από την Νίνα Αλκαλάη.
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, 8:30 μμ

Μπορεί το σώμα μέσα από την κίνηση να «μιλήσει» για το Ολοκαύτωμα; Αποτελεί παράδοξο να επιχειρεί το σώμα να αποτυπώσει την αποσύνθεση του; Μπορεί η αισθητική εμπειρία να αναδείξει την ακραία εμπειρία; Μέσα από αποσπάσματα σύγχρονων χορογραφικών έργων, θα δούμε με ποιους τρόπους μια τέχνη καθαρά σωματική, η τέχνη του Χορού, εκφράζεται για το πιο τραυματικό γεγονός της Ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα. Παράλληλα θα γίνει προβολή οπτικού υλικού.


Παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Σίδερη «Τα τρένα της σιωπής».
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, 8:30 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Σίδερη «Τα τρένα της σιωπής», από τον Τζων Καλέφ Εζρά, Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τον συγγραφέα.