Donations

Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν χρόνια, κράτησε αρκετούς μήνες και τελικά έκανε τους Ζακυνθινούς να ξαναθυμηθούν ή να γνωρίσουν εξ αρχής, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της σύγχρονης εποχής του νησιού. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Here are your Jews» ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα γυρίσματα, τα τελευταία από τα οποία έγιναν στο νησί μας. Επί ένα δεκαήμερο, όλη η ομάδα παραγωγής μαζί με τους Ζακυνθινούς που βοήθησαν με κάθε μέσο στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας γιορτάστηκε με μια όμορφη εκδήλωση στο ξενοδοχείο Elaion, στο Τραγάκι, εκεί όπου όλο το συνεργείο φιλοξενήθηκε για το διάστημα της παραμονής του στο νησί. Παρόντες και οι δύο παραγωγοί, ο Στηβ (Στάθης) Πριόβολος και η Έλλη Κυριακού, αλλά και όλοι οι κομπάρσοι που συμμετείχαν. Η ικανοποίηση και η χαρά ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπα όλων. Ήταν μια εμπειρία ευχάριστη, διασκεδαστική, κουραστική ενδεχομένως. Σίγουρα πάντως φέρνει και πάλι τη Ζάκυνθο στο προσκήνιο και, αυτή τη φορά, για καλό της.

Παγκόσμια πρεμιέρα στη Ζάκυνθο

Η όλη ιδέα που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, έφτασε στο τέλος της. Το ντοκιμαντέρ «Here are your Jews» αναμένεται να ξεκινήσει τις προβολές του γύρω στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ, σύμφωνα με τον συμπαραγωγό Στηβ Πριόβολο, η παγκόσμια πρεμιέρα θα γίνει στη Ζάκυνθο, με επίσημο καλεσμένο τον «πρωταγωνιστή», Χαΐμ Κωνσταντίνη, τον άνθρωπο που μέσα από τα μάτια του ξετυλίγεται η ιστορία του ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε φεστιβάλ κινηματογραφικά ή για ντοκιμαντέρ, σε όλο τον κόσμο. «Έχω επιμείνει για την πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ στο νησί, αλλά ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει την ημερομηνία. Με τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων θα ορίσουμε την ημέρα σύντομα», λέει ο κ. Πριόβολος.
Οι συντελεστές, ντόπιοι και ξένοι, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους. Παρά την κούραση και τις πολλές δυσκολίες που αναπόφευκτα συναντά κανείς στην υλοποίηση μίας τέτοιας προσπάθειας, η έκβαση ήταν αίσια, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους πάνω από τις προσδοκίες τους και όλοι κάνουν λόγο για μία άψογη συνεργασία με τους κατοίκους.

Ο μικρός Δημήτρης Γριβάκης που υποδύθηκε τον Χαΐμ Κωνσταντίνη.

Άριστη συνεργασία, φιλότιμη προσπάθεια

Για τους παραγωγούς, αυτό δεν είναι τυχαίο. «Συμμετείχαν 49 ντόπιοι Ζακυνθινοί που άφησαν στη μέση τις δουλειές τους, τα σχολεία τους και πάντα ήταν όλοι έτοιμοι, στην ώρα τους και με τρομερά καλή διάθεση για τα γυρίσματα», λέει ο κ. Πριόβολος. «Ο σκηνοθέτης είναι τρομερά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και νομίζω πως τελικά γίναμε όλοι μια όμορφη οικογένεια. Επειδή εμπλέκομαι σε αυτή την ιστορία, δεν μπορώ να δω αντικειμενικά το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά», συμπληρώνει.

Με όλη της την καρδιά συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια και η συμπαραγωγός και Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Τμήματος της UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Έλλη Κυριακού. Μάλιστα επισημαίνει πως η απόφαση της UNESCO να λάβει υπό την αιγίδα της αυτή την προσπάθεια ελήφθη γιατί συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού συνολικά, με την παγκόσμια προβολή αυτής της ιστορίας, αυτής της ανθρώπινης στάσης. «Είναι μια ιστορία που θα έπρεπε να τη γνωρίζουν όλοι, είναι μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή που τιμά τον Έλληνα και για το λόγο αυτό η UNESCO αποφάσισε να συνδράμει αυτή την προσπάθεια, να το πάρει υπό την προστασία της», λέει η κα Κυριακού. Και από την πλευρά της τονίζει την αγάπη και τη δοτικότητα όλων των εθελοντών που στήριξαν και βοήθησαν αυτή την προσπάθεια. «Έκαναν τη δική μας δουλειά πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη αλλά και μας γέμισαν συγκίνηση. Γι’ αυτό και θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Ζακύνθου που μας βοήθησαν, ιδιαίτερες όμως ευχαριστίες ανήκουν στους Δημήτρη Σκαλιστήρη και Νίκο Πομόνη, αλλά και στα μικρά παιδάκια που με πολλή υπομονή και πολλή κούραση, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στα γυρίσματα», λέει η κα Κυριακού.

«Ενσαρκώσαμε σπάνιες αναμνήσεις»

Μία από τις εντονότερες αναμνήσεις και βιώματα αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τον κ. Πριόβολο, ήταν η εικόνα ενός μικρού 10χρονου παιδιού, του Δημήτρη Γρυβάκη, να ενσαρκώνει το Χαΐμ Κωνσταντίνη και να δίνει ζωή στις τόσες αναμνήσεις του 84χρονου Ζακυνθινοεβραίου επιζώντα. «Αναμνήσεις και ιστορίες που άκουγα συνεχώς εδώ και οκτώ μήνες, τα είδα ξαφνικά να ζωντανεύουν. Όταν είδα ολοκληρωμένο το πρώτο πλάνο, ένιωσα ότι γινόταν κάτι μαγικό. Μια ιστορία γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε μπει στο μυαλό αυτού του ανθρώπους και βλέπουμε στην πράξη πια τι έζησε. Είμαστε στη Ζάκυνθο, με ντόπιους ανθρώπους, και βλέπουμε να ζωντανεύει μια ιστορίας που μέχρι τώρα μόνο την ακούγαμε», λέει ο παραγωγός. «Είναι πολύ συγκινητικό διότι δεν αποτελεί μια αυστηρή ιστορική καταγραφή αλλά τις αναμνήσεις ενός ανθρώπου που θυμάται τα πάντα και μας τα λέει και που είναι ιστορικά ακριβή βέβαια. Αναρωτιέμαι μάλιστα γιατί στα σχολικά μας βιβλία δεν έχει αναφερθεί ποτέ αυτή η απίστευτη ιστορία, ενώ αποτελεί επιβεβαιωμένο ιστορικό γεγονός», σχολιάζει σχετικά ο κ. Πριόβολος.

Ο «δεσπότης» και ο «δήμαρχος» του ντοκιμαντέρ.

Μια ιστορία άγνωστοι και στους Ζακυνθινούς

Όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες δεν είναι γνωστά στους περισσότερους Έλληνες. Ακόμη και πολλοί Ζακυνθινοί δεν τα γνωρίζουν και μαθαίνουν τόσα διαδραματίστηκαν εκείνο το διάστημα μέσα από τις περιγραφές του ντοκιμαντέρ. Αυτές οι προσωπικές λεπτομέρειες που καθρεφτίζουν τη συνολική εικόνα εκείνων των ημερών, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, μέσα από το ντοκιμαντέρ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και το εκπληκτικό περιβάλλον του νησιού αποτελεί το φυσικό σκηνικό –με εξαίρεση τους σεισμούς του 1953, οπότε κάθε ενημερωτικό ή άλλου είδους ντοκιμαντέρ περιέγραφε την απόλυτη καταστροφή και τον ανθρώπινο πόνο. Αντίθετα το ντοκιμαντέρ «Here are your Jews», προβάλλει τη θετική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αυτής που αποκαλύπτει ένα σπάνιο μεγαλείο θάρρους, γενναιότητας και τόλμης, απέναντι στην αρνητική πλευρά της ανθρώπινης συμπεριφοράς: την κτηνωδία και την απόλυτη βία.
Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται μέσα από τόσες αναμνήσεις αλλά και μέσα από καταγραφές, γίνονται γνωστές για πρώτη φορά και αποτελούν, ίσως, την καλύτερη προβολή για τη Ζάκυνθο και για τους ανθρώπους της.
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί τόσο σε διοργανώσεις και Φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO.

Οφέλη που πρέπει να εκτιμήσουμε

Το όφελος από αυτή την ξεχωριστή προβολή του νησιού γίνονται εύκολα αντιληπτό και από τις τοπικές αρχές. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς. Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους συντελεστές του εγχειρήματος και συμφώνησε ότι το ντοκιμαντέρ αυτό προβάλλει διεθνώς τη Ζάκυνθο με αναπάντεχο και ιδιαίτερα θετικό τρόπο. «Αυτό που έγινε στο νησί μας δεν το ξέχασε κανείς γι αυτό και το νησί μας είναι γνωστό στους Ισραηλινούς ως ‘Νησί των Δικαίων’», λέει ο κ. Κολοκοτσάς. Επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα οι Ζακυνθινοί φημίζονται για τη φιλοξενία και την ανθρωπιά τους «παρά το γεγονός ότι σήμερα βιώνουμε μια μικρή παρακμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι βασικές αυτές αρχές παραμένουν και πως ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος για τις πολύ καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει το νησί με το Ισραήλ και που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, ενώ οι επισκέψεις Ισραηλινών είναι συνεχείς και μαζικές για να γνωρίσουν το νησί που έσωσε τους προγόνους τους και να προσκυνήσουν τους τάφους τους.
Το βέβαιο είναι ότι η Ζάκυνθος κουβαλά μια ιστορία που την τιμά στο έπακρο. Η προβολή που τής γίνεται θα λειτουργήσει προς όφελός της, αρκεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αποδείξει ότι οι άνθρωποί της δεν έχουν αλλάξει από τότε. Πως παραμένουν το ίδιο ανθρώπινοι και μαζί τολμηροί, χωρίς να τους έχει απορροφήσει το ατέρμονο κυνήγι του εφήμερου κέρδους.

Πηγή: 15.05.2017, ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ